UPC na Nizozemskem začel omejevati hitrost dostopa do interneta

Matej Huš

25. avg 2009 ob 02:42:18

Nizozemski ponudnik dostopa do interneta UPC Broadband je začel na Nizozemskem omejevati hitrost dostopa do interneta. Z 20. avgustom so uvedli novo shemo, ki bo od 12.00 do 24.00 ure omejila hitrost na eno tretjino običajne za vse protokole razen HTTP. Tudi določene strani, ki so znane po veliki pasovni zahtevnosti, bodo upočasnjene, čeprav do njih vodi HTTP.

Preizkusno so shemo že pred tem uvedli v pokrajini Flevoland, kjer naj bi požela pozitivne kritike, saj se je večini uporabnikov odzivnost izboljšala. Kot razlog za te poteze v UPC-ju navajajo en odstotek uporabnikov, ki nenormalno veliko uporabljajo svojo pasovno širino s prenosom datotek iz novičarskih skupin in prek omrežij P2P - po njihovih besedah zlorabljajo omrežje - zaradi česar imajo ostali uporabniki težave s hitrostjo in zakasnitvami. Uradna najava v nizozemščini in prevod z Googlom.

Dodajmo še, da nizozemski UPC Broadband nima več nobene povezave z našim UPC Telemachom. Letos maja je namreč sklad Mid Europa Partners (MEP), ki je imel do decembra 2004 v lasti Telemach, ponovno kupil Telemach od podjetja Liberty Global za 150 milijonov evrov, kar je dvakrat dražje, kot so ga prvotno prodali. Liberty Global ima v lasti skupino UPC Broadband, zaradi česar je tudi Telemach v tem času prevzel novo ime UPC Telemach in kasneje UPC.

Zdaj veste, zakaj se pravi to go Dutch.