Nemčija bo do leta 2022 zaprla vse jedrske elektrarne

Matej Huš

30. maj 2011 ob 19:01:26

Nemška vlada je danes dopoldne najavila včerajšnjo odločitev, da do leta 2022 zapre vse jedrske elektrarne države. Za to odločitev so se odločili po koreniti spremembi javnega mnenja, ki je bilo po krizi v Fukušimi vedno bolj uperjeno zoper jedrsko energijo. Nemčija bo postala prva razvita država, ki bo prenehala uporabljati jedrsko energijo.

V Nemčiji je še lani obratovalo 17 jedrskih elektrarn, v katerih je bilo 11 tlačnovodnih (PWR) in šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev. Po jedrski nesreči v Fukušimi so naznanili začasno zaprtje sedmih najstarejših (že pred tem pa so bili iz omrežja izključili osmega), sedaj pa so se odločili, da v naslednjih desetih letih ugasnejo vse. Omenjenih sedem reaktorjev bo tudi v prehodnem obdobju ostalo izključenih.

Minister za okolje Norbert Röttgen je potrdil, da je odločitev dokončna, medtem ko je kanclerka Angela Merkel poudarila, da želi Nemčija varno energijo, ki pa bo še zmeraj zanesljiva in dostopna. Prav glede tega imajo v nemški industriji največje pomisleke, saj jih skrbi povišanje cene električne energije zaradi izpada jedrskih elektrarn. Bundensnetzagentur, ki skrbi za električno omrežje v Nemčiji, je že dejala, da je zaprtje sedmih elektrarn potisnilo nemško elektroproizvodnjo na rob zmogljivosti. Do tedaj so namreč jedrske elektrarne pokrivale 23 odstotkov nemških potreb po električni energiji.