Tri leta kickstarterja

Mandi

4. maj 2012 ob 23:15:44

Portal za skupnostno financiranje projektov Kickstarter, oz. kot se pač prevede crowd/community funding, je nedavno obeležil tri leta delovanja.

V tem času so zbrali dobrih 200 milijonov sredstev v obliki manjši donacij in predplačil, za skupaj okoli 20 tisoč projektov. Z zbiranjem je uspelo okoli 44% projektov, kar je sicer nekoliko manj kot v prvem letu, a vseeno zavidljivo. Kickstarter namreč obljubljeni denar le rezervira na donatorjevi kreditni kartici, pobere ga pa šele kasneje, če projekt zbere želen znesek v vnaprej določenem času. Sami vzamejo 5% sredstev, še 3-5% pa njihov plačilni ponudnik Amazon. Najbolj zanimivo je, da so trije ustanovitelji to zmogli brez zunanjih investicij, tako da so še danes 100% lastniki podjema.

Ob tej priložnosti je NY Times pripravil serijo interaktivnih grafik, ki izpostavljajo najbolj zanimive projekte in njihovo delitev po področjih. Največje povprečne zneske pobirajo računalniške igre, novi tehnološki izdelki in zanimivi dizajni obstoječih rešitev, največ projektov pa razumljivo gre za ustvarjanje nove glasbe in filma. Pregled najbolj popularnih projektov je na voljo tule.