Skupnostno financiranje in povratek stare garde

Isht

15. mar 2015 ob 09:03:22

Neodvisni razvijalci iger so v skupnostnem financiranju (crowdfunding) našli velikanski potencial. V zadnjih letih je bilo na Kickstarterju, Indiegogo in drugih platformah za skupnostno financiranje nepregledno število igričarskih projektov, ki pri založnikih niso (ali pa ne bi) našli interesa in podpore. Tudi pri ljubiteljih iger se je koncept dodobra prijel: za igro plačati več mesecev (ali celo let) pred izidom je postalo nekaj običajnega, preizkušanje zgodnjih alfa in beta verzij in soustvarjanje iger s sporočanjem hroščev in s komentiranjem na forumih pa je na spletu že skorajda vsakdanjik.

Svojo kupico je temu trendu pristavil še Valve s svojim Steam Greenlight in Early Access, ki indie razvijalcem omogoča oglaševanje projektov, nabiranje glasov ter (ko ima projekt dovolj podpore v obliki glasov) tudi prodajo zgodnjih različic iger (zgodnji dostop oz. Early Access).

V poplavi mladih indie razvijalcev, ki svoje bolj ali manj uspešne projekte predstavljajo na platformah za skupnostno financiranje, pa izstopajo stari veterani, ki so popolnoma posvojili nov poslovni model in danes razvijajo igre, za katere so denar več kot uspešno zbrali neposredno od igralcev iger.

Richard Garriott (poznan kot Lord British), praoče žanra RPG (ustvaril je eno prvih komercialnih računalniških RPG iger - Akalabeth iz leta 1980), samoplačani astronavt (leta 2008 je kot 'slehernik' poletel s Sojuzom na Mednarodno Vesoljsko Postajo), ki je ustvaril legendarno serijo iger Ultima in si sproti izmislil koncept MMORPG, trenutno ustvarja igro Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues, ki je duhovni naslednik Ultime. Igra SOTA je v svoji crowdfunding kampanji zbrala skoraj 6 milijonov dolarjev, od tega 2 milijona na Kickstarterju, in trenutno jo je že mogoče delno igrati (tudi na Steam Early Access).

David Braben je računalniški svet zatresel že leta 1984 z igro Elite, klasično vesoljsko igro, in je koncept igre nadgrajeval z nadaljevanji (Frontier: Elite II, Frontier: First Encounters). Med drugim je Braben tudi eden od soustanoviteljev Raspberry Pi Foundation, ki je svetu prinesla znani majhni in poceni računalnik z velikim potencialom. In leta 2012 je David Braben odprl kampanjo skupnostnega financiranja za igro Elite: Dangerous, ki ideje iz originalnih iger prenaša v omreženi svet v obliki MMO, seveda z izjemno računalniško grafiko in primerno posodobljenimi in nadgrajenimi igralnimi elementi. Igra Elite: Dangerous je zbrala 1,5 milijona britanskih funtov na Kickstarterju, nadaljevala z zbiranjem sredstev na svoji spletni strani, in je sredi decembra 2014 tudi uradno izšla, danes pa Frontier že dodaja redne posodobitve in nadgraditve funkcionalnosti.

Chris Roberts je na tem spisku poglavje zase, saj je njegov trenutni projekt, Star Citizen, absolutni rekorder v skupnostnem financiranju česarkoli. Neuradno se s to lovoriko Star Citizen kiti že, odkar so presegli zbranih 13 milijonov dolarjev (julija 2013), uradno pa jim je priznanje podelila Guinessova knjiga rekordov z 'rezultatom' iz marca 2014 (dobrih 39 milijonov dolarjev). Danes ima Star Citizen zbranih že 75 milijonov dolarjev. Chris Roberts je veteran v industriji, odgovoren za prelomno vesoljsko streljačino Wing Commander, ki je z nadaljevanji premikala meje tehnologije. Odgovoren je tudi za igre Privateer, Starlancer in Freelancer, ki imajo še danes ogromno privržencev po svetu. Star Citizen je po desetletni odsotnosti Robertsa iz igričarskega sveta (vmes se je posvetil filmski industriji) duhovni naslednik Wing Commanderja in Privateerja, igra pa je trenutno v zgodnji alfa fazi razvoja z možnostjo vesoljskega streljanja v "areni" proti drugim igralcem in proti umetni inteligenci, z možnostjo dirkanja z vesoljskimi ladjami po futurističnih 'dirkališčih', v naslednjih tednih pa bo dodala še FPS del (motion capture za Star Citizen delajo v Andy Serkisovem 'Imaginariumu'). Končana igra bo brezšivno združevala FPS, vesoljsko streljačino, velike ladje s posadkami večih prijateljev, tovorjenje, raziskovanje, vesoljsko rudarjenje in napreden sistem ekonomske simulacije - vse to v velikem povezanem MMO vesolju.

Na igričarsko prizorišče se s pomočjo skupnostnega financiranja vračajo tudi nekatere druge legendarne igre iz oddaljene preteklosti. Razvoj Underworld Ascendant vodi Paul Neurath, ki je pred skoraj četrt stoletja izdelal Ultimo: Underworld (in tudi ustanovil Blue Sky Productions, studio, ki se je kasneje preimenoval v Looking Glass Studios). Underworld Ascendant je že uspešno zaključil kampanjo na Kickstarterju. Vrača se tudi serija Descent s tuneli, 6DOF letenjem in streljačino. Descent: Underground razvija še en veteran v industriji, Eric Peterson, ki je do nedavnega sodeloval tudi pri razvoju Star Citizen. D:U je trenutno sredi kampanje na Kickstarterju.

Skupnostno financiranje ni le inkubator za nižjekakovostne (četudi zabavne) igre z nizkim proračunom. Veterane igričarske industrije zanima predvsem razvoj visokoproračunskih AAA iger. In skupnostno financiranje jim je to omogočilo izven omejitev založnikov, ki jih zanima samo čim hitrejši dobiček. Ljubitelji iger, ki smo naveličani vsako leto novih izdaj serij Call of Duty in Assassin's Creed, pa dobimo visokokakovostne igre, ki slonijo na legendarni zapuščini, zaprašeni in pozabljeni od korporacij, ki obvladujejo igričarski trg. Obenem pa dobimo tudi možnost s predlogi in komentarji soustvarjati igre, ki jih bomo preigravali še leta, ter edinstven vpogled v zakulisje razvijanja iger.