Povprečna hitrost dostopa do internet nekoliko nižja

Matej Huš

2. maj 2012 ob 14:27:00

V zadnjem četrtletju preteklega leta se je prvikrat zgodilo, da sta se delež širokopasovnih povezav in povprečna hitrost dostopa do internet v svetu znižala, ugotavlja Akamai v zadnjem četrtletnem poročilu. V 93 državah se je hitrost dostopa do interneta v povprečju znižala, v 41 pa povečala. Nelogične rezultate bi lahko pojasnili z razmahom mobilnega interneta, ki se pospešeno širi in ponuja nižje hitrosti kot bakrene in optične širokopasovne povezave, a Akamai trdi, da mobilnih povezav niso upoštevali. Razlogov za upad ne zmorejo pojasniti. Na letni ravni je rast še vedno pozitivna.

V poročilu najdemo cel kup zanimivih statistik. Razčlemba provenience internetnih napadov po državah kaže predvidljivo sliko, da je Kitajska vir 13 odstotkov vseh napadov. Sledijo ZDA, Indonezija, Tajvan in Rusija. Naslovi IPv4, ki so praktično že vsi izčrpani, so najbolj skoncentrirani v ZDA. Dodeljenih imajo 145 milijonov naslovov, medtem ko jih ima recimo Kitajska na drugem mestu 84 milijonov, Japonska pa 40 milijonov.

Povprečna hitrost dostopa do interneta je najvišja v Južni Koreji s 17,5 megabita na sekundo, daleč za njo pa so Japonska, Hongkong, Nizozemska, Latvija in Švica (od 8 do 9 Mbps). ZDA so s 5,8 Mbps recimo šele 13., pred njimi so tako Češka kot celo Romunija. Podobna je tudi razvrstitev držav po deležu širokopasovnih povezav. Vodi Južna Koreja (83 odstotkov) pred Nizozemsko, Japonsko, Hongkongom, Belgijo, Švedsko, Latvijo in Romunijo. Na drugem koncu lestvice najdemo države z najvišjim deležem ozkopasovnih povezav, kjer vodijo Libija, Nepal, Nigerija, Iran in Indija.

Skupna statistika kaže, da se je v zadnjem četrtletju delež širokopasovnih povezav za odtenek zmanjšal na 27 odstotkov. Upadla je tudi povprečna hitrost dostopa, in sicer se je znižala za 14 odstotkov na 2,3 megabita na sekundo. Razlogi niso znani. Razveseljivo pa je dejstvo, da je se delež ozkopasovnih (manj kot 256 kbps) povezav globalno znižal. Slovenija v raziskavo ni bila vključena.