Internet čedalje počasneje dobiva nove uporabnike

Matej Huš

18. okt 2018 ob 23:23:41

V preteklosti se je uporabniška baza interneta hitro širila, danes pa se zdi, da so se pogoji za rast izčrpali. V najnovejši raziskavi, kjer so analizirali podatke Združenih narodov, ugotavljajo, da se je rast v zadnjih letih povsem upočasnila. Pred desetimi leti se je število uporabnikov interneta letno povečevalo za 20 odstotkov, sedaj pa za manj kot 6 odstotkov. Trend kaže na nadaljnje upadanje rasti in morebitno stagnacijo.

Rast se je še posebej upočasnila po letu 2015. Raziskovalci ocenjujejo, da so ženske in revni prebivalci ruralnih področij še posebej prikrajšani, saj imajo zaradi tega bistveno manj možnosti za izobrazbo, posel in ostale priložnosti, ki jih ponuja interneta. Raziskave kažejo, da 10-odstotna rast v razširjenosti širokopasovnih povezav poveča bruto družbeni proizvod za 1,35 odstotka. Leta 2014 so v ZN predvideli, da bo polovica Zemljanov priključena na internet do leta 2017. Sedaj kaže, da so bo to zgodilo šele leta 2019 ali 2020. Pri tem ZN zelo milo ocenjujejo dostop do interneta, saj kot uporabnika štejejo vsakogar, ki je v zadnjih treh mesecih kakorkoli in kjerkoli dostopal do interneta.

Uporaba interneta je najbolj razširjena v Evropi, kjer ima dostop okrog 80 odstotkov prebivalstva. V Severni in Južni Ameriki ima dostop približno dve tretjini ljudi, v Aziji pa skoraj polovica. Najbolj zapostavljeni so Afričani, zlasti tamkajšnje ženske, saj jih internet uporablja manj kot petina. Združeni narodi ob tem opozarjajo, da nedostopnost interneta povzroča izključenost iz javnih debat, izobrazbenih možnosti in družbe. Ker se čedalje več poslovanja in opravil seli na internet, so ljudi brez dostopa odrinjeni na rob družbe.