Izšli prvi Intelovi procesorji Ivy Bridge

Matej Huš

25. apr 2012 ob 06:45:16

Intel je po precejšnji zamudi končno izdal procesorje serije Ivy Bridge, po tem ko je pred dvema tednoma uradno predstavil vezni nabor za plošče posebej za Ivy Bridge. Izid so potrdili tudi v izjavi za javnost. Plošče so sicer izšle že nekoliko prej, Ivy Bridge pa je nazaj združljiv s predhodnikom Sandy Bridge, a za polni izkoristek vseh novosti pač potrebujemo popolnoma svežo kombinacijo.

V tretji generacije družine Core, kot bi lahko označili Ivy Bridge, sta za zdaj izšla dva modela. To sta Core i7 3770K in Core i7 3570K, katerih glavna novost je 22 nm-tehnologija izdelave v primerjavi z 32 nm-tehnologijo v Sandy Bridgeu ter Tri-Gate, ki poskrbi za zlaganje tranzistorjev v treh razsežnostih, kar zmanjša porabo energije in poveča učinkovitost. S tem so v čip uspeli stlačiti tudi boljši grafični procesor, in sicer Intel HD Graphics 4000 s podporo DirectX 11, OpenGL 3.1 in OpenCL 1.1, ki je približno dvakrat hitrejši od tistega v prejšnji seriji Sandy Bridge.

Manj pomembne novosti so še Secure Key za tvorbo resnično naključnih števil, kar bo povečalo varnost v šifriranju, in OS Guard za večjo zaščito pred oddaljenimi napadi. O podpori USB 3.0 ne bomo več izgubljali besed. Največji procesorski množilnik je po novem 63 (prej 57), komunikacija s procesorjev pa je tudi hitrejša. Skupno so novi procesorji od starih na arhitekturi Sandy Bridge hitrejši za 5 do 15 odstotkov, grafični del pa tudi do dvakrat.

Izšlo je več modelov, ki imajo vsi 160 kvadratnih milimetrov veliko jedro. Novi modeli so iz serij Core i7 (tudi Extreme Edition) in i5, kasneje pa pridejo tudi cenejše in bolj oskubljene inačice. Testi kažejo, da se uporabnikov Sandy Bridgea menjava skorajda ne splača, razen če jih zelo ovira integriran grafični čip v Sandy Bridgeu. Kdor pa uporablja kaj starejšega, lahko o nadgradnji vseeno razmisli, potem ko je preštudiral, kaj novega prinašajo.