Intelovi varčneži Core M

Matej Huš

6. sep 2014 ob 15:56:33

Intel je na berlinskem IFA razkril podrobnosti o prihajajočih procesorjev Core M, ki prinašajo še nižjo porabo električne energije in višje hitrosti od predhodnikov. Novi procesorji bodo izdelani v 14 nm-litografiji in bodo prvi predstavniki serije Broadwell.

Novi procesorji so namenjeni uporabi v ultralahkih prenosnikih in hibridih (torej prenosnikih in tablicah hkrati), kjer je nizka poraba električne energije ključna. Njihov največji toplotni odtis (TDP), ki je merilo za konično porabo energije, bo 4,5 W, kar je manj kot polovica porabe njegovih predhodnikov (četrte generacije i5). Na hitrostnem področju pa Intel trdi, da je Core M 50 odstotkov hitrejši in s 40 odstotkov zmogljivejšo grafično enoto. Zmanjšanja, pohitritve in nižjo požrešnosti niso dosegli le s prehodom na manjšo litografijo, temveč tudi z uporabo nove generacije tranzistorjev s tremi priključki, ki niso v isti ravnini.

V današnjem svetu je pri mobilnih napravah avtonomije pomembnejša od surove hitrosti, zato se Intel intenzivno posveča temu problemu. Nove procesorje so postavili ob bok štiri leta starim in ugotovili, da se je avtonomija podvojila. To je največji napredek. Hkrati je Core M sedemkrat hitrejši od štiri leta starega procesorja in ima dvakrat boljšo grafiko. Moorov zakon torej še velja. Poleg tega omenimo, da Core M podpirajo tudi HQ-zvok, Intel Wireless Display 5.0 in 802.11ac Wi-Fi.

Za zdaj lahko govorimo o treh modelih: 5Y70, 5Y10a in 5Y10. Vsi so seveda dvojedrniki s štirimi nitmi in znižano osnovno frekvenco na 1,1 GHz oziroma 800 MHz ter 4 MB L3-predpomnilnika Ko potrebujemo več moči, TurboBoost poskrbi za skok na 2,6 GHz ali 2,0 GHz. Grafika je Intel HD 5300, podprt pomnilnik pa 1600 MHz DDR3L in LPDDR3. S tem so v osnovnem stanju počasnejši od lani predstavljenih Haswellov-Y (1,4 ali 1,3 GHz; 6 W), a varčnejši.

Nove procesorje pričakujemo v tankih, lahkih napravah brez premičnih delov, torej tudi brez ventilatorjev, ker jih ne potrebujejo. Na IFA so svoje izdelke s Core M številni napovedali: Asus Zenbook, Lenovo ThinkPad Helix, HP Envy, Acer Aspire Switch.