Intel predstavil nov vezni nabor Z77

Matej Huš

10. apr 2012 ob 11:36:25

Intelovi procesorji iz družine Ivy Bridge so po nekaj zamudah na vidiku šele za konec meseca, a je Intel vseeno malo pohitel in predčasno pokazal vezni nabor zanje. Imenuje se Z77.

Matične plošče s tem veznim naborom sicer krožijo naokoli že nekaj časa, a do uradne predstavitve smo čakali do tega konca tedna. Vezni nabor s kodnim imenom Panther Point predstavlja nadgradnjo serij 6x, ki jih je Intel začel izdajati na začetku leta 2011. Čeprav bodo procesorji Sandy Bridge (trenutna generacija) in prihajajoči Ivy Bridge medsebojno združljivi, za nove procesorje Intel priporoča sedmico (ne bo pa to nujno, saj bo v mnogo primerih zadostovala posodobitev BIOS-a in obratno, saj s procesorji Sandy Bridge iz Z77 ni mogoče iztisniti vsega).

Vezni nabor Z77 v primerjavi s starejšim Z68 prinaša precej novosti. Omenimo PCIe 3.0 (16 vodil oziroma osem v SLI), ki nudi dvakrat višjo prepustnost od PCIe 2.0 in bo posebej uporaben za nove grafične kartice, a le če bo nameščen procesor Ivy Bridge. Ob uporabi starejšega Z77 podpira le PCIe 2.0. USB 3.0 je prav tako integriran, medtem ko so morale starejše plošče za njegovo implementacijo uporabiti dodatne čipe, podprt je še Thunderbolt, gigabitni ethernet in DMI 2.0 z 20 Gb/s. Pomnilniški krmilnik DDR3 tiktaka s 1600 MHz. Smart Connect omogoča izvajanje osnovnih posodobitev, ko računalnik spi, druga tehnologija Rapid Start pa omogoča zbuditev sistema v petih sekundah iz stanja žive hibernacije (Suspend to RAM). S procesorjem Ivy Bridge bo mogoče že z uporabo integriranega grafičnega jedra prikazovati sliko na treh zaslonih hkrati - doslej je bila na Sandy Bridgeu omejitev dveh.