Sedmerica ameriških IT-velikanov bo tožena zaradi dogovarjanja o plačah

Matej Huš

22. apr 2012 ob 21:14:14

Sedem ameriških IT-velikanov se bo prihodnje leto spopadlo s tožbo zaradi nezakonitega dogovarjanja o plačah in pogojih dela svojih zaposlenih, s čimer so krnili konkurenco in zaposlenim onemogočali napredovanja in karierno rast, zaradi česar jih nekdanji inženirji sedaj tožijo. Tako je odločilo sodišče v San Joseju v Kaliforniji, ko so poskušali Apple, Google, Intel, Adobe, Intuit, Pixar in Lucasfilm doseči, da bi sodišče tožbeni zahtevek inženirjev kot neutemeljenega zavrglo. Skupinska tožba, v kateri je trenutno povezanih pet nekdanjih zaposlenih, bo svoj epilog dobila na sodišču junija prihodnje leto. Obe strani ima sedaj čas, da pripravita svoj primer in zbereta čim več dokazov.

Inženirji trdijo, da so se podjetja v tajnosti dogovorila, da ne bodo vabila novih zaposlenih iz vrst ostalih podjetij, saj bi s tem ustvarjala dodatno tekmovanje na trgu in se prisilila v zvišanje plač. O nezakoniti praksi se je začelo govoriti leta 2007, ko je Applov Steve Jobs poslal elektronsko sporočilo Ericu Schmidtu v Google, naj vendarle prenehajo vabiti Applove inženirje. Schmidt je sporočilo posredoval ključnim možem v Googlu, odpustil kadrovinka, ki je poskušal privabiti Applovega inženirja, in se Jobsu opravičil. To pa ni vse, saj so podjetja v kratkem času dejansko sklenila medsebojne dogovore, ki so prepovedovali nenapovedano snubljenje (cold calling) kadrov konkurenci. Dogovori so bili večidel identični in so jih spoštovali.

Podjetja so v primeru pred kalifornijskim sodiščem sedaj trdila, da tožniki nimajo primera, saj ne morejo dokazati, da je šlo za kakršnokoli zaroto ali nezakonito dogovarjanje. Sodišče je to utemeljitev zavrnilo in jim dalo možnost, da primer pripravijo in prihodnje leto predstavijo. Zanimivo je, da so se ista podjetja z istimi očitki spopadla že leta 2010, ko jih je preiskovalo ministrstvo za pravosodje. Takrat so sklenili tajno poravnavo, ki je bila odpečatena šele letos januarja. Podjetja takrat niso priznala krivde. Inženirji zahtevajo odškodnino, ker so v tem času morali delati za nižje plače, kot bi lahko, in ker strokovno in karierno niso mogli tako napredovati, kot če bi šli h konkurenci. Zahtevane odškodnine so med 5.000 in 10.000 dolarjev za vsako leto za inženirje začetnike in še več za izkušenejše.