Razbili internetno mamilarsko združbo

Matej Huš

21. apr 2012 ob 12:45:42

Omrežje TOR omogoča anonimno brskanje po spletu, kar pride prav zlasti v boju zoper nedemokratične režime, ki zatirajo svobodo govora in pretoka informacij. Orodje je tako uporabno, da ga blokirajo tako nedemokratične kakor tudi demokratične države, a z enako lahkoto kot politični oporečniki ga lahko zlorabijo tudi hudodelske združbe. Iz ZDA in Nizozemske prihajajo vesti o razbitju velike organizirane združbe, ki je prek interneta vodila pravo spletno prodajalno nedovoljenih mamil.

Ameriška Agencija za nadzor mamil (DEA), FBI ter nizozemska in kolumbijska policija so ob zaključku operacije Adam Bomb aretirali osem ljudi, ki jih bremenijo razpečevanja mamil prek interneta, in sedem posameznikov, ki so bili njihove največje stranke. Aretirani so upravljali stran The Farmer's Market, na kateri je bilo mogoče naročiti vse od LSD-ja, ekstazija in marihuane do ketamina in meskalina. Policija je zasegla tudi večje količine LSD-ja, ekstazija in nasadov halucinogenih gob in marihuane. Lovke so imeli razpredene po celem svetu, saj so dostavljali približno 3000 posameznikom v 24 državah po svetu. Med leti 2007 in 2009 naj bi s svojim početjem zaslužili okrogel milijon dolarjev. Plačila so sprejemali prek Western Uniona, PayPala, Pecunixa, I-Golderja in v gotovini.

Svoje identitete in lokacije so skrili z uporabo omrežja TOR, posredniškimi strežniki, anonimizatorji IP-naslovov in skrivnimi bančnimi transakcijami, a jim je organom pregona vseeno uspelo priti na sled. Na kakšen način so jih razkrili, niso želeli povedati, a najverjetneje so sledili denarju, saj so se končna izplačila vendarle morala nekje izvesti.

Kolovodja skupine je bil 42-letni Nizozemec, ki so ga aretirali v Leystadu na Nizozemskem. Poleg njega je sodelovalo še sedem Američanov, starih od 20 do 51 let, ki so jih prijeli v ZDA, enega pa na kolumbijskem letališču. Istovetnosti sedmih aretiranih domnevnih odjemalcev niso razkrili. Vsem grozi dosmrtna ječa.

Ni pa to edina spletna prodajalna mamil, ki se na internetu skriva pod plaščem omrežja TOR. Lani je svet "odkril" stran Silk Road, kjer je bilo mogoče kupiti tudi kakršnokoli drogo. Organizirana je bila v slogu Amazona, upravljavci pa so bili toliko premeteni, da ne sprejemajo klasičnih plačilnih sredstev. Vse transakcije se vršijo izključno v bitcoinih - neizsledljivi, anonimni in neregulirani spletni valuti. Bitcoinom je sicer v teoriji z analizo transakcij, ki so vse javne, mogoče slediti in ko jih nekdo želi pretopiti v drugo valuto, tudi odkriti, a je to zelo težavno.