Google Drive prihodnji teden?

Matej Huš

17. apr 2012 ob 12:18:11

Vsake toliko časa se na internetu okrepijo govorice, da bo Google zdaj zdaj izdal svojo storitev Google Drive (ali GDrive), ki bo konkurenca Dropboxu in ostalim skladiščem podatkov oblaku. O GDrivu smo prvikrat resneje pisali leta 2009, ko je bilo v pobeglih Googlovih dokumentih moč prebrati marsikaj zanimivega. Govorice so se zopet okrepile ta teden, le da imamo tokrat več indicev, zakaj gre sedaj bržkone zares. Google Drive naj bi izšel prihodnji teden v torek ali sredo.

Kot piše TheNextWeb, ki se sklicuje na pobegle informacije od enega izmed Googlovih partnerjev, bo brezplačni Google Drive izšel prihodnji teden. Vsi uporabniki z Googlovim računom bodo prejeli 5 GB prostora za skladiščenje podatkov, kar je dvainpolkrat več od osnovne ponudbe Dropbox. Res pa je, da je mogoče v Dropboxu pridobiti bistveno več prostora z nalaganjem slik in videoposnetkov ali povabili prijateljev (redno do 8 GB, v ekstremnih primerih pa vse do 23 GB). Microsoftov SkyDrive ponuja 25 GB. Google bo torej startal zmerno.

Tehnična izvedba še ni jasna, a naj bi Google Drive tako v Windows kot na Mac OS X omogočal enostavno rokovanje. Najverjetneje bodo v skupni rabi z oblačno storitvijo poljubne mape (podobno kot v Dropboxu), njihova vsebina pa se bo sinhronizirala avtomatično. Še več so izvrtali na TechCrunchu, kjer so dobili aplikacijo Google Drive za Mac OS X. Čeprav storitev še ni delujoča, je aplikacija dokončana, kar je še indic za skorajšnji izid. The Verge je pridobil posnetke integracije storitve.

Podrobnejših informacij še ni, tako da za zdaj ostaja edina trdna vest tista o 5 GB prostora in enostavnosti uporabe. Več bomo bržkone izvedeli zelo kmalu.