Kaj in kdaj bo prinesel Gdrive

Matej Huš

21. jan 2009 ob 00:19:20

Verjetno najteže pričakovana Googlova aplikacija je Gdrive, ki mu napovedujejo svetlo prihodnost, saj naj bi se kosal celo s paradnima konjema iskalnikom Google in predalom za e-pošto Gmail. Kot pove že samo ime, bo šlo za ogromno skladišče podatkov, kjer bo vsak uporabnik dobil svoj razdelek, kamor bo lahko shranil vsebino svojega trdega diska. Deloval naj bi kot namizni odjemalec, ki sproti sinhronizira lokalne datoteke s tistimi na Gdrivu, hkrati pa omogoča dostop do slednjih z vsakega računalnika z internetno povezavo.

Seveda nekatere podobne storitve že obstajajo. Microsoft naprimer ponuja SkyDrive, ki nudi 25 GB velik predal, z omejitvijo velikosti posamezne datoteke na 50 MB. Hkrati nudijo še storitev LiveMesh, ki je omejena na 5 GB, a nudi nekaj več funkcionalnosti, saj zmore avtomatsko sinhronizirati podatke na namizju, internetu in mobilnem telefonu. Podobno storitev je obljubljal tudi Apple za sinhronizacijo med Macom, PC-jem in iPhonom prek servisa MobileMe, a jo je odložil, čeprav jo je že vgradil v OS X pod imenom Back to my Mac in poskrbel za osnovno funkcionalnost.

Google priložnost išče s storitvijo, ki bo imela enako osnovno idejo, a nobene omejitve, ki pestijo trenutno dostopne. Če bo stvar zastonj, toliko boljše, medtem ko bi plačljiva različica lahko nudila še kakšen posladek - npr. antivirus, možnost potovanja nazaj v času, avtomatsko izdelavo varnostnih kopij ipd. Da vse skupaj ni le plod domišljije, na TG Daily utemeljujejo z različnimi drobci informacij, ki so se prebile na splet. Nekoč je namreč obstajala prijavna stran za še ne delujoč Gdrive, Google je že dodal vnose CNAME za ustrezno poddomeno in registriral googlewebdrive.com. Morebiti najbolj zgovoren pa je posnetek iz aplikacije Google Picasa, ki ponuja možnost Move to Google Web Drive.

Tehnične možnosti za izvedbo tako ogromnega projekta Google vsekakor ima, tako da je le še vprašanje časa, kdaj ga bo dokončal in kako ga bodo sprejeli uporabniki. Možnost uporabe internetnega diska se zdi ob razmahu hitrih povezav mamljiva, a ščepec previdnosti vsekakor ne bo odveč. Podatkov ne gre zaupati izključno Google, saj je to ekvivalentno strelu v kolenu v primeru, da se Google odloči prenehati tržiti storitev ali pa da se vanj zapelje kak avion. Po drugi stran pa ne gre zaupati vsega Googlu tudi zato, ker imate gotovo kakšne datoteke, katerih razkritje bi povzročilo škodo, Googlovi pogoji o uporabi gor ali dol.