Programerju spletne strani Kino.to štiri leta zapora

Matej Huš

11. apr 2012 ob 23:47:49

Nemška policija je junija lani v sodelovanju z organi pregona na Nizozemskem, v Franciji in Španiji demontirala spletno stran Kino.to, kjer je bilo mogoče dobiti nelegalne kopije priljubljenih filmov in serij. Ker so upravljavci strani s svojim početjem zaslužili več milijonov evrov, se jih je tožilstvo lotilo s težkimi topovi. Enega izmed administratorjev so že lani obsodili na poltretje leto zaporne kazi, letos pa je glavni programer strani dobil skoraj štiri leta zapora.

Sodišče v Leipzigu je namreč 29-letnega programerja, ki je priznal, da je od samega začetka delovanja strani Kino.to poskrbel za celotno "tehnično infrastrukturo" spletne strani, obsodilo na tri leta in deset mesecev zaporne kazni (vanjo se všteje že prestanih deset mesecev pripora). Sodba je že pravnomočna. Obtoženi je že na prvem naroku 30. marca priznal krivdo, kar mu je sodišče štelo kot olajševalno okoliščino in mu prisodilo sorazmerno nižjo kazen. Tožilstvo je namreč terjalo štiri leta in dva meseca zaporne kazni. Sodišče pa ni verjelo nadaljnji obrambi obtoženega, da ni vedel, da je njegovo početje protizakonito, v breme pa mu je štelo tudi prejemke. Bil je namreč drugi na seznamu po višini prihodkov od strani Kino.to - prekašal ga je le ustanovitelj strani - ob čemer izgovarjanje na "sivo cono" izgubi prepričljivost.

Kino.to je zbiral različne izdaje svežih filmov s torrentov in drugih virov ter jih postavil na ponudnike za videogostovanje. Na svojih straneh so potem nudili povezave do teh strani, medtem ko so jim ponudniki gostovanja za obiske uporabnikov plačevali (affiliate fee). To je glavni očitek in največja oteževalna okoliščina, saj to pomeni, da upravljavec strani z nezakonitimi vsebinami služi. Zaradi tega odpade vsakršno izgovarjanje na varni pristan in podobno, saj početje preide v kršitev materialnih avtorskih pravic z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi.

Postopek zoper upravljavce strani Kino.to še ni končan, saj sta bila obsojena le dva, ki sta svoja dejanja (v zameno za nižjo kazen) priznala in ob tem razkrila tudi dejanja ostalih. Ni še znano, kdaj bo pred sodišče sodil glavni upravljavec in ustanovitelj strani Kino.to, ki si je nabral več milijonov evrov s svojim početjem.