Eden izmed administratorjev kino.to dobil 2,5 let zaporne kazni

Mandi

8. dec 2011 ob 15:20:35

Eden izmed upraviteljev junija zaseženega video portala kino.to, 33-letni oblikovalec spletnih strani, je bil ta teden obsojen na dve in pol leti zaporne kazni. Skupaj s še 12 soobtoženci naj bi s prikazom oglasov pred, med, zraven, levo in desno, idr. od filma zaslužili poltretji milijon evrov, ki so jih preiskovalci našli na njihovih računih. Denar je bil seveda zasežen, sodba pa je že pravnomočna, ker je obsojenec v okviru dogovora s tožilcem priznal krivdo, (verjetno) zašpecal ostale in se odpovedal pritožbi. Soobtožence, med njimi 38-letni Nemca, ki velja za glavno kolovodjo operacije, medtem sojenje še čaka.

Kino.to je le eden (bolj uspešnih) med številnimi portali, ki so vsi narejeni po istem kopitu in s torrentov pobirajo CAM/R5/DVDRIP izdaje svežih filmov, jih nameščajo na "alternativne" ponudnike videogostovanja in potem vodijo povezave / embed kode na svoje portalu. Ponudniki gostovanja jim plačujejo provizijo ("affiliate fee") za vsakih 1000 obiskov, pri čemer se seveda ve, da lahko omembe vredne vsote ustvarijo zgolj dobro iskani izdelki profesionalne tv in filmske produkcije. Tu začne dovoljena praksa "linkanja" prehajati v kaznivo dejanje "kršitve materialnih avtorskih pravic", ker upravitelj portala z linki kot sostorilec očitno služi na račun posredovanja obiska do piratskih video vsebin, medtem ko se gostitelj skriva za tančico varnega pristana (se pravi, izključitve odgovornosti za vsebine, ki so jih naložili naključni uporabniki).

Dečki pri kino.to naj bi začeli prav tako, a jim je na določeni točki postalo jasno (in imeli so že dovolj kapitala) za najem/postavitev lastnega video gostitelja v Vzhodni Evropi, s čimer so v celoti obvladovali verigo oglasov in si odrezali še večji delež profita. Govori se, a ni še potrjeno, da so imeli dobre veze tudi z rusko bootleg sceno in s tem še hitrejši dostop do nezakonitih kopij filmov, včasih celo pred prihodom v kinematografe (zdaj že malo pozabljeni Screenerji). Ko so se enkrat spustili v te vode, jih ne ugovor linkanja ne varnega pristana več ni mogel zaščititi.

Nemško tožilstvo je potrdilo, da jih zanimajo le kolovodje in da se na uporabnike portala ne bodo spravljali, niti jih ne aktivno iskali. To sicer verjetno tudi ne bo mogoče, ker so upravitelji redno brisali dnevniške zapise.