Upravljavec strani Kino.to nezakonito pridobil več milijonov evrov

Matej Huš

20. jun 2011 ob 18:54:18

Pred slabima dvema tednoma smo pisali o aretacijah skrbnikov nemške spletne strani Kino.to, kjer so bile na voljo povezave do filmov na tretje strani, ki so bile v lasti istih oseb. Očitali so jim, da so s tem povzročili več deset milijonov škode filmski industriji in da so si tudi sami pridobili več milijonov protipravne premoženjske koristi. Preiskava kaže, da so imeli prav.

Na bančnih računih v Španiji in Nemčiji so našli več kot 2,5 milijona evrov, ki so pripadali glavnemu upravljavcu strani iz Leipziga. Našli so tudi več luksuznih avtomobilov. Glavni osumljenec se medtem še vedno brani z molkom, so pa začeli priznavati njegovi aretirani sodelavci. Kaže, da je bil cel sistem dobro zamišljena shema, kako zaslužiti milijone.

Uporabnike strani pa medtem skrbi, ali bodo kazensko odgovarjali tudi sami. Na spletni strani je sedaj le kratko obvestilo kriminalistične policije, da je domena zaradi suma storitve kaznivega dejanja združenja v kriminalno združbo z namenom kršenja avtorskega prava ugasnjena in da lahko s kazenskim pregonom računajo tudi uporabniki interneta, ki nelegalno kopirajo filme. Kljub temu strokovnjaki pravijo, da kazenski pregon končnih uporabnikov ni verjeten.