Aretiranih 13 upravljavcev strani Kino.to

Matej Huš

9. jun 2011 ob 14:48:03

Včeraj so oblasti v Nemčiji, Franciji, Španiji in na Nizozemskem izvedle racije in aretacije 13 oseb, ki so osumljene sodelovanja pri upravljanju priljubljenega portala Kino.to. V Nemčiji je 250 policistov in davčnih inšpektorjev preiskalo več deset stanovanj, poslovnih prostorov in računalniških centrov v Leipzigu (tam domuje kolovodja), Hamburgu, Bremnu, Nürnbergu, Mindnu, Berlinu in Zwickauu. Imeli so naloge za aretacijo 14 oseb, preiskujejo pa jih skupno 21. Zaplenili so tudi domeno kino.to, odnesli računalniško opremo in z interneta odklopili tam gostujoče strani.

Kino.to je bila popularna stran s povezavami do nelegalnih kopij filmov, ki je imela največ uporabnikov iz nemško govorečih držav. Po besedah tožilstva iz Dresdna, ki je pridobile sodne odredbe za preiskave, je stran največji nemški portal z ilegalnimi filmi, ki ima dnevno štiri milijone obiskovalcev. Povzročena škoda filmski industriji pa naj bi znašala več deset milijonov evrov.

Poleg osnovne strani Kino.to, kjer so bile zbrane zgolj povezave, so z interneta odklopili tudi strani, kjer so datoteke dejansko gostovale. Obstoji utemeljeni sum, da so oboje kontrolirali isti posamezniki. Nekaj strežnikov je bilo fizično v Rusiji, drugi pa so bili na nemških tleh. Že prejšnji mesec so proti Kino.to ukrepali tudi v Avstriji, saj je ponudnik dostopa do interneta UPC dobil začasno odredbo o zahtevi za blokiranje dostopa do strani Kino.to.