Intel potrdil USB-hrošča v Haswellu

Matej Huš

8. apr 2013 ob 06:17:58

Intel je potrdil, kar se je na glas govorilo že nekaj mesecev - vezni nabor Haswell ima hrošča pri upravljanju z USB-jem. Po izhodu iz stanja pripravljenosti se namreč lahko zgodi, da nekatere naprave, ki se povezujejo po najnovejšem standardu USB 3.0 (SuperSpeed), logično izginejo. Intel pravi, da gre zgolj za nekatere USB-ključke. To v skrajnem primeru pomeni, da je te naprave treba izklopiti in vnovič priključiti, nevarnosti za izgubo podatkov pa naj ne bi bilo.

Intel je vseeno napovedal revizijo stepping za vezni nabor (s C1 na C2), v kateri bo hrošč oziroma erratum v Intelovem izrazoslovju odpravljen. Prizadeti so vezni nabori Q87, Q85, H87, Z87, B85 (namizni), C222, C224, C226 (strežniški) ter QM87, HM87, HM86 (za prenosnike). Haswell s popravljenim hroščem izide 15. julija, prve primerke pa bodo pošiljali že od 19. aprila dalje, seveda zgolj izdelovalcem matičnih plošč. To pomeni, da bodo do julija naprodaj plošče, ki bodo trpele zaradi hrošča, kar je Intel priznal.

Zadnji veliki fiasko si je Intel privoščil leta 2011, ko niso pravočasno našli hrošča, ki je povzročal odpovedovanje vrat SATA. Takrat so hrošča odkrili šele, ko so bile plošče s Sandy Bridgeom že v polni prodaji, kar je Intel stalo milijardo dolarjev. Najbolj legendaren pa seveda ostaja hrošč FDIV iz leta 1994, ki je glede na pojavnost doživel nesorazmerno visoko publiciteto.