Novi pomorski kabli pod Arktičnim morjem

Mandi

21. mar 2012 ob 20:06:19

Letos poleti, zahvaljujoč vse bolj topeči zalogi polarnega ledu, bosta podjetji Arctic Fiber in Arctic Link začeli s polaganjem vsaka svojega podmorskega optičnega kabla med Anglijo in Japonsko, po poti mimo Grenlandije, skozi Kanadski arktični ahipelago in Berinško ožino. Obenem Rusija načrtuje poteg tretjega kabla (ROTACS), tega na relaciji severne obale Skandinavije in Rusije.

Cena vsakega projekta je ocenjena med 600 milijoni in poldrugo milijardo, prinesla pa bo več prednosti. Latenca na povezavi med Londonom in Tokijem bo padla za 60 milisekund na 170ms, česar se veselijo predvsem ponudniki algoritmičnega trgovanja z vrednostnimi papirji. Šestdeset milisekund se sicer ne zdi veliko, a je, oz. je več kot dovolj, saj Angleži trenutno polagajo nov podmorski kabel proti ZDA, ki bo za ceno 300 milijonov dolarjev zmanjšal latenco za zgolj 6 milisekund, ali desetkrat manj. Še bolj pomembna pa bo dodatna zanesljivost (redundanca) povezave, saj skozi artični ocean pluje bistveno manj ladij kot po obstoječi poti skozi Sueški prekop in še posebej obiskano ribiško območje Kitajsko in Filipini. Ravno prejšnji mesec je ribiška ladja ob Kenijski obali s sidrom porezala podvodne kable in od interneta odklopila znatni del vzhodne Afrike.

Zemljevid vseh podmorskih kablov, sicer še brez zgoraj opisanih načrtov, si lahko ogledate na spletni strani Greg's cable map.