Upor proti izdajatelju strokovnih revij Elsevier

Mandi

21. mar 2012 ob 15:03:55

O težavnem in dragem dostopu do znanstvenih člankov smo že precej pisali. Lani sta se na to temo pojavili dve aferi, prva s preprodajo gesel do uglednih znanstvenih revij in potem druga z MIT-jevim študentom Aaronom Schwartzem, ki se je odločil z baze JSTOR prenesti pet milijonov znanstvenih člankom in jih objaviti na p2p omrežjih v dobro ostalih študentov in raziskovalcev. Po pravi mali policijski akciji so ga dobili in zdaj mu grozi 35 let zapora.

Dogodka sta opozorila na širši in sistematični problem zaslužkarstva iz naslova preprodaje (javno financiranega) raziskovalnega dela. Številni ugledni znanstveniki so začeli pozivati k bojkotu velikih založnikov, posebej dansko-britanskega giganta Elsevier. Motilo ji je, da navija cene revij (povprečno 8% rast na leto, glej graf) oz. jih prodaja v nefleksibilnih kompletih, s čimer spravlja manjše univerzitetne knjižnice v obup; da od avtorjev zahteva prenos prav vseh pravic in s tem tudi prepoved predhodne/nadaljnje objave v alternativnih in prostih revijah. Obenem so javno lobirali za ameriška zakona SOPA ter Research Works Act, ki bi odpravil troletno prakso obvezne proste objave znanstvenih člankov, katerih nastanek je bil vsaj delno financiran iz javnega denarja ameriškega inštituta za zdravje NIH.

Poziv za bojkot je januarja spisal ugledni britanski matematik Timothy Gowers, z malo daljšo razlago problema pa se mu je pridružil še kalifornijski kolega John Baez. Znanstvenike sta pozvala, naj ne objavljajo v Elsevierjevih revijah, naj ne opravljajo uredniškega in revizorskega dela zanje, in da naj se raje odločijo za katero od prostih alternativ, npr. arXiv (matematika, fizika) ali Public Library of Science (PLOS).

Poziv ni ostal neopažen, saj se mu je do danes pridružilo že več kot 8200 imen, odzvale pa so se tudi že nekatere strokovne revije. Kako daleč bodo prišli, bo pokazal čas, seveda pa se upa na brezplačen dostop do čim večjega spektra člankov, alternativno pa na znatno pocenitev obstoječih revij.

[1] Vir podatkov je študija gibanja cen znanstvenih revij pri Ameriški zvezi matematikov.