Vdor v JSTOR na MIT, odtujenih pet milijonov znanstvenih člankov

Matej Huš

20. jul 2011 ob 07:07:57

Z znanstvenimi članki je križ, saj jih je veliko objavljenih v plačljivih revijah, dostop do katerih ni poceni. Ali je to okusno, glede na to da jih večino financira država z davkoplačevalskim denarjem, so mnenja deljena. Zato se je 24-letni Aaron Swartz, ustanovitelj strani Infogami, ki se je kasneje združila z Redditom, in neprofitne organizacije Demand Progress, odločil "vdreti" v arhiv člankov JSTOR in ga prekopirati. Problem je, da so ga dobili in mu sedaj grozi 35 let zaporne kazni (obtožnica v PDF-formatu).

Harvardski študent Swartz je imel 10-mesečno štipendijo za študij na univerzi, kjer je dostop do JSTOR-a urejen za vse študente brezplačno, saj univerza plačuje naročnino na vrsto revij. Med 24. septembrom 2010 in 6. januarjem 2011 se je Swartz večkrat povezal na strežnik JSTOR in skupno prekopiral 4,8 milijona znanstvenih člankov, ki jih je po besedah tožilstva nameraval razpečevati prek P2P-omrežij.

Sedaj je obtožen računalniške prevare (computer fraud), prevare z uporabo elektronske komunikacije (wire fraud), nezakonitega dostopa do zaščitenega sistema in poškodovanja sistema, za kar mu grozi do 35 let zapora in milijon dolarjev globe. Na Demand Progress trdijo, da so navedbe smešne, saj so obtožbe podobne, kakor da bi ga obsodili izposoje preveč knjig iz knjižnice. Do neke mere to drži, a Swartz je dobro računalniško podkovan mladenič, ki je dobro poznan v svetu računalništva.

Dostop do JSTOR-a je pridobil ilegalno, saj je svoj računalnik nepooblaščeno priključil v MIT-ovo omrežje. Še več, ko so ugotovili, da se nanj kopirajo ogromne količine podatkov (presnel je stokrat več člankov, kot vsi ostali harvardovci v tistem času skupaj), so mu dostop poizkusili onemogočiti. Zato je spreminjal navidezno lokacijo svojega računalnika in njegove nastavitve (med drugim navidezni MAC-naslov). Prijavil se je z lažnim imenom Gary Host (akronim ghost) in se tri mesece izmikal odkritju. Januarja je odnesel svoj prenosnik iz računalniške omarice, kamor ga je bil skril in povezal v omrežje, pri čemer si je obraz zakril s kolesarsko čelado - tožilstvo to obravnava kot dokaz, da se je zavedal nezakonitosti svojega dejanja. Enako se je zamaskiral tudi, ko je pred tem večkrat menjal polne zunanje trde diske.

Njegova dejanja so vplivala na računalniški sistem JSTOR, tako da se je ta zaradi nepričakovane obremenitve celo zrušil in celoten MIT začasno ni imel dostopa do JSTOR-a. Swartz je bil po izreku za nedolžnega proti plačilu varščine izpuščen na prostost, saj ni begosumen. Proces se bo nadaljeval 9. septembra.