Kako so lovili Swartza po MIT-ovem kampusu

Matej Huš

28. jul 2011 ob 22:49:25

Prejšnji teden smo poročali o vloženi obtožnici zoper Aarona Swartza, ki je z računalniškega omrežja MIT-a prenesel pet milijonov znanstvenih člankov iz baze JSTOR, zaradi česar mu grozi 35 let zapor in milijon dolarjev globe. Obtožen je vloma in nepooblaščenega dostopa do računalniškega sistema. Do 9. septembra, ko se bo postopek nadaljeval, v sodnih dvoranah sprememb ne pričakujemo, je pa zanimiva zgodba, kako so tatu sploh ujeli.

Policija v kampusu MIT-a je bila 4. januarja obveščena, da je v sobi 004T z omrežno opremo v omaro postavljen neznan prenosni računalnik s priključenim zunanjim trdim diskom. Policist je ob 10.30 zaplenil prenosni računalnik, ga preiskal za prstne odtise in ga nato postavil nazaj, le da je namestil tudi spletno kamero. Istega dne ob 14.30 je kamera posnela "velikega belca s temnimi valovitimi lasmi v temnem plašču, sivem nahrbtniku, kavbojkah in beli kolesarski čeladi", ki je vstopil v sobo še z enim zunanjim diskom. Naslednji dan so ugotovili, da je bilo prenesenih 70 GB podatkov, od tega 98 odstotkov iz arhiva JSTOR.

Še dan pozneje, 6. januarja, so okrog poldneva na posnetku videli, kako v sobo vstopa nekdo, ki je videti podobno kot oseba pred dvema dnevoma. Ker je vzel prenosnik in disk, so sprožili iskalno akcijo in ob 14.11 so ga našli. Dvema policistoma je uspel pobegniti, saj je skočil s kolesa, nato pa ga je prijel in vklenil agent tajne službe.

Tožilstvu mu sedaj očita namen, da je žele ukradene dokumente deliti na omrežjih P2P (kar ni težko verjeti, ker je bil podobno že počel). Poudarimo, da se pregon vrši po uradni dolžnosti. JSTOR je dobil ustrezna zagotovila, da Swartz dokumentov ne bo razpečeval, temveč izbrisal, zato niso predlagali pregona niti ne bodo vložili civilne tožbe.