Ubuntu pripravlja nov menijski vmesnik HUD

Mandi

29. jan 2012 ob 13:15:50

Po nerodnem eksperimentu z globalnimi meniji bo Ubuntu Unity z aprilsko različico 12.04 predstavil še en nov, celo radikalno drugačen menijski sistem. Pravijo mu HUD oz. head-up display, gre pa za kontekstni meni z iskalnikom, ki se bo pojavil nad aplikacijo (od tu ime) ob stisku tipke ALT.

Uporabnik bo nato vtipkal ključno besedo ali dve (npr. "Save As" ali "Sharpen" ali "Resize") in izbral želeno menijsko postavko med najdenimi rezultati. Na vrhu bodo kontekstno primerne postavke - če je npr. izbran pravokotnik v Inkscapeu, bodo najprej predlagane operacije na njem in šele za njimi bolj splošne operacije. Za ujemanje bo treba natipkati le del besede (full-text search), tipkarske napake pa ne bodo problem (fuzzy matching). Sčasoma naj bi si vsak program izdelal katalog najbolj uporabljanih opcij in začel te ponujati najprej.

V skladu s trendi zadnjega časa (Siri & co) seveda delajo tudi na glasovni navigaciji, kar bi znalo biti še bolj priročno. Datuma izida za ta del sicer še ni ("kmalu" oz "will take some time"), tipkovnična rešitev naj bi bila že precej stabilna in pokriva ravno 2/3 tipično nameščenih programov.

Po novem bodo programi torej povsem brez svoje menijske vrstice, še vedno pa bo vidna sistemska vrstica z launcherjem na levi in statusnimi ikonicami na desni. Uporabniki, ki bodo to želeli, si bodo seveda lahko povrnejo stari menijski sistem. Shuttleworth je v svojem blog zapisu, kjer sicer ne manjka hvale za novi sistem, zapisal, da ga skrbi predvsem dvoje: možnost hitrega pregleda zmogljivosti novonameščene aplikacije (sprehod po menijih) ter vprašanje pomoči novim uporabnikom. Tipična telefonska ali chat pomoč namreč gre nekako takole: "Izberi to in to, nato v meniju Edit izberi Copy, pa preklopi v brskalnik in v meniju Edit izberi Paste". Tovrstni enoznačni napotki bodo po novem nemogoči, zato Canonicalova ekipa razmišlja o možnih zamenjavah.

Več v priloženem demo posnetku. Prvi odzivi na Shuttleworthovem blogu oz. Slashdotu so sicer izjemno pozitivni.