Predogled Windows 8 na voljo

Mandi

29. feb 2012 ob 22:22:09

Microsoft Windows 8 Consumer Preview je od danes na voljo za prenos. Osemka predstavlja prvo večjo revizijo uporabniškega vmesnika po Oknih 95, na Metro, ki smo ga že videli v zadnjih Windows Phone modelih. Mišljen je tako za namizne računalnike kot tudi za na tablete, netbooke in druga računala z na dotik občutljivim zaslonom, tako na x86 kot tudi vse bolj popularnem ARM.

O novem vmesniku smo že pisali med januarskim CES-om, Engadget pa je pripravil (ne tako kratke) prve vtise te javnosti namenjene različice. Testirali so na Samsungovi tablici namenjeni razvijalcem z 1.66GHz i5 Intelom, 4GB rama in priključeno zunanjo tipkovnico in miško.

Kot že vemo, se klasični Start meni poslavlja, namesto njega pa pride zaslon s pravokotnimi ploščicami, ki predstavljajo posamične aplikacije, spletne strani oz. pripomočke. Mogoče jih bo poljubno pripenjati oz. premeščati.

Metro aplikacije bodo večino časa tekle v celozaslonskem načinu. Za preklop med njimi je na voljo dobri stari pritisk na Alt-Tab, v breztipkovničnem okolju pa geste. Na levi, desni in gornji strani zaslona je skriti meni, ki ga je mogoče s prsti potegniti dol, in tam najdemo aplikacijski meni (zgoraj), preklop v druge aplikacije (levo) oz. nastavitve in druge akcije (charms, desno). Klasične bližnjice za kopiranje, lepljenje in zajemanje zaslona s PrintScr ostajajo, kot tudi možnost poganjanja starih, ne-Metro aplikacij v okenskem načinu.

Videti je še novi Internet Explorer in integracijo z igričarsko platformo XBox Live.

Engadget zaključuje, da je izkušnja pri uporabi zaslona na dotik sicer odlična, uporabniki miške in tipkovnice pa se bodo nekaj časa privajali na celozaslonsko izkušnjo in tečno preklapljanje med aplikacijami.