CES 2012: Kaj smo izvedeli o Windows 8

Matej Huš

14. jan 2012 ob 09:51:00

Na sejmu CES, ki se je iztekel včeraj, je Microsoft sodeloval zadnjič. Povrhu pa so se še odločili, da ne bodo govorili veliko o prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8, saj niso vse svoje prisotnosti omejiti le nanj. Kljub temu smo uradno ali neuradno izvedeli mnogo o prihajajočem sistemu in napovedanem datumu izida.

Ballmer v svojem nagovoru Windows 8 praktično ni omenjal, a na stojnici je bilo mogoče videti Windows 8 build 8175, kar mnogi sestavljavci računalnikov in pisci programske opreme smatrajo kot predbeta verzijo. Prava beta je sicer napovedana za februar. Kot je sedaj že znano, bo Windows 8 tekel tudi na arhitekturi ARM. Največ ugibanj in špekulacij se tiče prav te verzije. Tako še vedno ni znano, ali bo Microsot dejansko podprl Desktop Apps v Windows 8 za ARM, kar bi pomenilo, da bodo tudi na teh računalnikih tekli klasični programi (torej ne-Metro). Stare predverzije Windows 8 so to podpirale tako na PC-jih kot ARM, potem pa so se začele napovedi o ukinitvi v ARM-jih (o novi rasi aplikacij Metro smo že obširno pisali). Na CES-u predstavljeni ARM-računalniki so to še podpirali, a ni znano, ali so imeli staro ali novejšo verzijo Windows 8. Ker gre za prvo verzijo za ARM, si Microsoft namreč lahko privošči čisti rez in v imenu zagotovitve enotne uporabniške izkušnje v Applovem slogu podporo enostavno odpihne.

Prav tako ugibamo, ali bodo vse verzije Windows 8 za platforme naprodaj hkrati. Zdi se, da bo tako, saj naj bi Asus svoj prvi tablični računalnik z Windows 8 začel prodajati še pred koncem leta. Je pa Microsoft potrdil, da bodo tablični računalniki in druge naprave na platformi ARM zaklenjene na Windows 8. Kot smo že pisali, je to mogoče doseči s funkcijami Secure Boot in nadomestkom BIOS-a UEFI. Ti bosta morali biti vključeni, če bodo proizvajalci želeli prodajati še Windows 8. Takrat smo se spraševali, kdo bo podpisoval Linux in podobno (tekle bodo le podpisane aplikacije), sedaj pa odgovor poznamo. Nihče, saj ga sploh ne bo mogoče namestiti. Na arhitekturi x86 in njeni 64-bitni verziji x64 Microsoft ne bo zahteval vključenega sistema Secure Boot v UEFI-ju za prodajo OEM-verzij Windows 8.

Nekaj pa smo izvedeli tudi o uporabniškem vmesniku. Začetni zaslon (Start Screen), ki nadomešča meni star, bo mogoče povsem prilagoditi. Poleg klasičnih možnosti zapiranja in minimiziranja aplikacij bo Windows 8 uvedel novo možnost, ki bo aplikacijo ponesla v ozadje. Ob tem Microsoft poudarja, da uporabnikom končno ne bo potrebno več skrbeti za zapiranje aplikacij, saj bo Windows 8 pametno upravljal s pomnilnikom. Med aplikacijami se obetajo novi Microsoft Music, Calendar in Camera, Photo Feedr za enotni dostop do lokalni in oblačnih fotografij in centralno vozlišče za vse vrste komunikacij, podobno kot na Windows Phone.