Na voljo Windows 8 alfa, znane podrobnosti o novostih

Matej Huš

14. sep 2011 ob 10:23:57

Čeprav je Windows 8 še daleč od izida, Microsoft kaže vedno več podrobnosti iz novega operacijskega sistema. Najvidnejša novost bo nov uporabniški vmesnik, ki se imenuje Metro in je bil premierno predstavljen v Windows Phone 7. Uporabljen bo v vseh izdajah, tako v namizni verziji kot verziji za mobilne naprave z na dotik občutljivimi zasloni. To je pomembna sprememba filozofije, saj je doslej veljalo, da potrebuje vsak način interakcije prilagojen uporabniški vmesnik. Microsoft sedaj trdi, da je vmesnik enoten, ne glede na uporabo miške, tipkovnice ali gest na zaslonu za interakcijo.

Na voljo bo tudi klasično namizje, ki pa bo zgolj ena izmed aplikacij. Vse aplikacije bodo namreč tako imenovane Metro Style Apps, s čimer bo poudarjena njihova prilagoditev na Metro. Prenesti jih bo mogoče z Microsoft Stora, kjer bodo razvijalci lahko ponujali tudi preizkusne verzije plačljivih aplikacij. To bo edino mesto za prenos novih aplikacij, ki bodo morale biti vse digitalno potrjene (podobno kot na Applovem App Storu). Kdor je novostim nenaklonjen, si lahko oddahne, ker bo skupaj s klasičnim namizjem dodana tudi podpora za stare programe x86 (ki pa seveda ne bodo tekli na ARM).

Druge novosti bodo še prenovljen Lock Screen, ki prikazuje zgolj minimalistično ozadje, datum, uro in obvestila aplikacij. Za uporabo potrebno vnesti geslo, pri čemer je dodana nova vrsta slikovnih gesel. Začetni zaslon (Start Screen) je v slogu Windows Phone 7.

Microsoft obljublja, da bo Windows 8 najhitrejši operacijski sistem doslej. To je še posebej pomembno, ker bo tekel tudi na manj zmogljivih prenosnih strojih, kjer so bile doslej prilagojene izdaje Windows. Prvi testi sicer kažejo, da alfa verzija še ni zelo varčna. Omenili smo že napovedan hitri zagon, sedaj pa je Microsoft napovedal še prenovljen Task Manager in možnost ponastavitve vseh nastavitev (nekakšen ekvivalent ponovne čiste namestitve), ki bo vzela vsega pet minut in pustila uporabniške datoteke nedotaknjene.

Kdor želi novosti preizkusiti, lahko z interneta brezplačno sname predogledno razvijalsko verzijo (včasih smo temu rekli alfa verzija) za 32- in 64-bitne platforme. Uporaba je seveda na lastno odgovornost.