Znanih več podrobnosti o Windows 8 za ARM

Matej Huš

10. feb 2012 ob 10:32:22

Microsoft je na svojem blogu razkril več podrobnosti o prihajajoči verziji operacijskega sistema Windows 8, ki bo prvikrat v zgodovini podpirala platformo ARM. Informacije o tej platformi počasi kapljajo že celo leto, tako da danes o tem vemo že veliko. V zadnji najavi je Microsoft dokončno potrdil, da WOA (Windows on ARM) ne bo poganjal nobenih starih aplikacij za platformo x86/x64 niti jih ne bo mogoč emulirati, kar je Microsoft še lani zatrjeval.

Edina večja izjema bosta Internet Explorer 10 in Office 15, ki je po besedah Microsofta nujno potreben za kakovostno uporabniško izkušnjo. Nova verzija Officea bo po videzu podobna trenutnemu Officeu 2010, torej znani vmesnik s trakovi (ribbon), ki pa bodo privzeto skrčeni. Priloženi bodo programi Word, Excel, PowerPoint in OneNote. Ostale stare aplikacije na WOA ne bodo tekle, čeprav bo imel sistem še eno podobnost s klasičnim Windows 8 za PC. Microsoft se je namreč odločil, da bodo kot možnost ponudili tudi namizje, orodno vrstico in ostale klasične pripomočke.

Večji križ bo z aplikacijami, ki bodo morale biti napisane na novo in prilagojene uporabniškemu vmesniku Metro. Microsoft je vsakršne upe na kakršnokoli združljivost zatrl z besedami, "da WOA ne podpira poganjanja, emuliranja ali prehoda (porting) obstoječih aplikacij za x86/x64". Vse aplikacije bodo morale prispeti prek kanala na Windows Storu. Prve predogledne verzije pričakujemo prihodnji teden, ko bo Microsoft pokazal lastne Hotmail, SkyDrive in Messenger. Na ta način bo Microsoft relativno zaklenil platformo, saj bosta UEFI (naslednik BIOS-a) in Trusted Platform Module omejila zagon in poganjanje aplikacij na WOA le na podpisane. V Redmondu namreč verjamejo, da bodo več pridobili z zagotovitvijo kakovostne in enotne uporabniške izkušnje brez možnosti širjenja zlonamerne programske opreme (malware), kakor bi s popolno odprtostjo ekosistema.

Zanimivo pa je, da bo Microsoft izdal le eno verzijo WOA in ne štirih, kot je trdil Intel. Ker so sistemi z ARM precej bolj raznoliki od klasičnih PC-jev, kjer je zasnova povsod enaka (BIOS po inicializaciji strojne opreme preda nadzor operacijskemu sistemu, ki za upravljanje z viri in energijo uporablja ACPI, vse naprave pa se priključujejo prek USB, SCSI, SATA ali PCI). Microsoft je predpisal minimalno standardno konfiguracijo, ki jo bodo morali sistemi na čipu (SoC) za ARM podpirati, da bo WOA na njih tekel. To bodo UEFI, ACPI, USB, Bluetooth 4, SATA, eMMC in USB. WOA ne bo mogoče kupiti kot samostojnega izdelka, ampak le kot prednaložen sistem na SoC-ARM napravah. Čeprav bo torej višji del WOA in Windows za PC-je enak (verziji bosta tudi časovno usklajeni, saj bosta izšli hkrati), bodo v globljem strojnem delu razlike. Tako recimo na WOA ne bo na voljo funkcija pripravljenosti in hibernacija, ampak enotni "connected stand-by". Več bomo izvedeli konec meseca, ko izide prva beta WOA.