Applu grozita dve skupinski tožbi

Matej Huš

3. apr 2021 ob 14:16:10

Zvezno sodišče v Kaliforniji je tožnike zoper Apple, ki podjetju očitajo namerno prodajo defektnih izdelkov, povabilo k oddaji popravljenih zahtevkov, ki bi se združili v skupinsko tožbo. Sodišče je odločilo, da obstoji dovolj dokazov, da je smiselno obravnavati skupinsko tožbo. Prav tako bo sodišče preverjalo očitek, da je Apple na svojih forumih brisal komentarje, v katerim so se stranke pritoževale nad težavami, zaradi katerih sedaj vlagajo tožbo. In za katero težavo gre?

Gre za težave z osvetlitvijo na zaslonu. Defektni prenosniki so dobili sprva neenakomerno osvetlitev zaslona, kasneje pa je osvetlitev v celoti odpovedala. Na iFixitu so težavo izsledili do kablov, ki so od leta 2016, ko je Apple prenovil svoje macbooke pro, precej tanjši. Zaradi tega so se hitro obrabili, kar je povzročilo težavo z zaslonom. Težava je, da kabla ni možno enostavno zamenjati, ker je vgrajen kot del zaslona, tako da ne preostane drugega kot draga zamenjava celotnega zaslona. Apple je leta 2018 težavo potiho rešil z 2 milimetra daljšim kablom, ki je med odpiranjem in zapiranjem zaslona manj izpostavljen obremenitvam.

Apple je sprva zanikal težavo, kasneje pa so po pritisku javnosti uvedli Display Backlight Service Program, ki je v 13-palčnih prenosnikih poskrbel za menjavo. Še vedno pa so se neobremenjeno prodajali 15-palčni prenosniki, čeprav so imeli ti isto težavo, trdijo tožniki. Dodajajo, da je Apple za težavo moral vedeti, ker je aktivno brisal komentarje na svojih forumih. Podjetje vztraja, da je to irelevantno.

Druga skupinska tožba pa je že sprejeta. Pri težavah s tipkovnicami butterfly, ki so jih imeli macbooki 2015-2017, macbooki pro 2016-2019 in macbooki air 2018-2019, gre za napako v tipkovnicah, ki jo je Apple priznal. Že ob malenkostni umazaniji so se tipke začele zatikati, čeprav je Apple večkrat popravljal tipkovnico. Skupinska tožba podjetju očita, da so vede prodajali defektne tipkovnice, pri čemer je vedel, da kozmetični popravki problema ne rešujejo.