Iran znova blokira pol interneta

Mandi

14. feb 2012 ob 19:34:05

Iranske oblasti so minuli četrtek kot del priprav na mesec dni dolgo praznovanje 33. obletnice islamske revolucije začele agresivno blokirati internetne storitve, ki bi opoziciji lahko koristile pri organizaciji protestov.

Popolnoma nedostopni so priljubljeni tuji ponudniki spletne pošte (Gmail, Yahoo in Hotmail) ter seveda socialna omrežja. Več deset tisoč uporabnikov je blokado zaželo zaobiti z uporabo omrežja TOR, vendar se je vlada spravila tudi na to in pri vsaj štirih večjih ISP-jih onemogočila vzpostavitev potrebne SSL povezave. Vodstvo projekta TOR se je hitro odzvalo z manjšo spremembo svojega protokola, tako da ga je nekoliko težje najti oz. blokirati, in sodeč po statistikah (glej graf) deluje.

Še bolj zaskrbljujoč je poskus vsedržavne blokade SSL (HTTPS) povezav na centralnem vladnem proxy strežniku AS12880. Z nakupom ustrezne opreme iz tujine lahko Iran nadzoruje ves notranji in zunanji promet na nivoju paketov in blokira vse poskuse vzpostavitve SSL povezave. Uporabniki so zato primorani uporabljati nešifrirano različico storitve, ki jo je mnogo lažje nadzirati. Iskanja za pojmom 'TOR' so tudi že v celoti blokirali. Za nameček je v vseh spletnih kavarnah obvezen videonadzor vseh uporabnikov. Vse skupaj naj bi bilo del širšega odmika od storitev tujega svetovanega spletna in k vzpostavitvi lastnega, "iranskega interneta".

Potrebno nadzorno opremo Iran naroča na Zahodu. Nemška vlada je lani decembra kljub protestom mednarodne javnosti požegnala izvoz in celo ponudila bančne garancije za primer, da bi imel Iran težave s promptnim plačilom.