Iran blokiral družabna omrežja, DRK ugasnil mobilni internet

Matej Huš

1. jan 2018 ob 14:00:24

Protesti, ki se v Iranu nadaljujejo že četrti dan, so poskrbeli za blokado družabnih omrežij. Iranska vlada je tako blokirala dostop do aplikacije za varno sporočanje Telegram, prav tako je nedostopen tudi Instagram. Telegramov ustanovitelj Pavel Durov je na Twitterju zapisal, da njegovo podjetje ni želelo izključiti Telegrama v Iranu, zato ga je država blokirala. Instagram pa je očitno blokiran zato, ker so ga ljudje množično uporabljali za dokumentiranje dogajanja na protestih. Nekateri sicer poročajo, da imajo občasno dostopen do omenjenih storitev.

Po nekaterih podatkih je onemogočen ali vsaj moten tudi dostop do mobilnega interneta. Oblasti odgovarjajo, da gre za začasne ukrepe. Pričakovati je, da bodo trajali vse do konca protestov. Ob tem dodajmo, da to seveda ni prvi tak primer, saj je Iran v preteklosti že blokiral VPN-je, Instagram ipd.

Podobne težave imajo tudi v Demokratični republiki Kongo. Zaradi pričakovanih protivladnih demonstracij, ki so bile napovedane za nedeljo, so oblasti že v soboto onemogočile dostop do mobilnega interneta in pošiljanje sms-sporočil po državi. Napovedani protesti proti predsedniku Josephu Kabilasu so oblasti spodbodli k blokadi, saj jih želijo s tem preprečiti. Včeraj je policija v Kinšasi posredovala tudi s solzivcem in gumijevkami in preprečila zbiranje protestnikov. Ti sicer zahtevajo odstop Kabilasa, ki mu je mandat potekel decembra 2016, a na oblasti ostaja do izvedbe volitev, ki so načrtovane za letošnjo pomlad. Minister za telekomunikacije Emery Okundy je dejal, da je blokada nujna zaradi varnostnih razlogov.