Intel bo do leta 2020 ukinil podporo za BIOS

Matej Huš

27. nov 2017 ob 06:40:12

Intel je potrdil, da bo do leta 2020 iz osebnih računalnikov odstranil še zadnje ostanka BIOS-a, ki je desetletja skrbel sprva za zagon računalnikov in dostop do strojne opreme, kasneje pa čedalje bolj le še za zagon. Na procesorjih, združljivih z x86, je BIOS od leta 1981 tekel v 16-bitnem realnem načinu in skrbel za združljivost. S prihodom 32-bitnih procesorjev je potreba po BIOS-u zamrla, saj moderni operacijski sistemi do strojnih virov dostopajo z gonilniki in ne več preko BIOS-a. Intel bo zato ukinil podporo za BIOS.

Toda na osebnih računalnikih vseeno še vedno vztrajajo ostanki BIOS-a. Čeprav je UEFI spodobna in zmogljivejša zamenjava zanj, ki ga danes podpirajo že vsi novi računalniki, smo v resnici še vedno v prehodnem obdobju. Večina programske opreme in strojne opreme podpira UEFI, kar prinaša številne prednosti, predvsem hitrejši zagon in boljšo uporabo strojne opreme. Vseeno pa obstajajo primeri, kot so 32-biti verzije Windows Vista in starejše ali 64-bitne verzije Windows XP ali starejše, ki BIOS potrebujejo.

Zaradi tega ima moderna strojna oprema CSM ali Compatibility Support Module. Ta omogoča, da tudi starejši programi tečejo na najnovejši strojni opremi. To je precejšnja cokla, ker je treba dandanes strojno opremo pripraviti na oboje. Intel se je zato odločil, da bo leta 2020 čas dozorel za UEFI Class 3, ki prvikrat ne predvideva več CSM. To pomeni, da se bodo lahko proizvajalci omrežnih kartic, videokartic, grafičnih kartic in podobno nehali ukvarjati s problemom, kaj če nekdo novo strojno opremo tišči v računalnik s predpotopnim operacijskim sistemom.

Ob tem poudarimo, da ukinitev BIOS-a ne pomeni, da bodo novi računalniki obvezno uporabljali Secure Boot. To bi zahteval šele UEFI Class 3+, medtem ko bo na Class 3 še vedno mogoče poganjati druge, nepodpisane operacijske sisteme. Bodo pa ti seveda morali podpirati UEFI, kar dandanes že vsi.