Google ponuja plačilo za nadzor uporabe interneta

Mandi

10. feb 2012 ob 10:31:09

Kot smo že pisali, začno marca veljati spremembe v Googlovi politiki zasebnosti, ki bodo združile podatke od vseh njihovih storitev (seznam) in tako omogočile še bolj donosno prodajo uporabniških podatkov oglaševalcem. Podjetje se s tem brani odkrite konkurence s strani socialnih omrežij tipa Facebook in Twitter, ki mu, tako eden od bivših menedžerjev, spodjeda delež na trgu iskalnikov. A kot kaže, nadzor brskalnika, cele palete storitev in mobilne (Android) aktivnosti ni dovolj za vse primere. V torek so potihem začeli partnerstvo s tržnoraziskovalno firmo Knowledge Networks, ki uporabnikom ponuja manjša plačila za polni dostop do njihove internetne komunikacije.

V igri sta dva programa. Prvi, bolj blag, se imenuje Google Screenwise in ponuja do 25 dolarjev/letno v Amazon darilnih bonih za namestitev Chrome extensiona, ki nazaj na Google sporoča podrobnosti vse vaše spletne aktivnosti. Na voljo je za vse starejše od 13 let, plača pa se $5 takoj ob pridružitvi in še nadaljnjih $5 za vsake tri mesece uporabe extensiona (se pravi, ravno $25 v prvem letu uporabe in potem še $20 za vsako naslednje leto). Program je odličen za vse, ki želijo izmenjati svoje spletne navade za ceno ene knjige letno, nič pa ne piše, kako bodo preganjali sleparje.

Bolj širši program je na voljo zgolj obstoječim strankam Knowledge Networks, ki že sodelujejo v panelni raziskavi Screenwise Panel. Prvih 2500 gospodinjstev bo takoj prejelo 100 dolarjev v denarju in nato še $20 za vsak mesec sodelovanja, v kolikor svoj domači brezžični usmerjevalnik zamenjajo za Ciscovo črno škatljico (na sliki). Usmerjevalnik bo imel dostop do vse vaše internetne uporabe, razen SSL prometa in (bojda) prometa od konzol in drugih ne-računalniških naprav. Podatki bodo na voljo Googlu, Knowledge Networku in njihovim akademskim, oglaševalskim oz. drugim poslovnim partnerjem, po predhodni anonimiziraciji, ki bo "skušala" izločiti določne podatke o identiteti osebe, npr. e-poštni naslov, ime in priimek ali telefonsko število. Glede tega Google sicer ne garantira uspeha, le da se bodo "potrudili".

Panelne študije sicer na Zahodu niso več nič posebnega. Podjetje aktivno iščejo potrošnike, ki so pripravljeni izpolniti izjemno podrobne vprašalnike o njihovih nakupnih in vedenjskih navadah in jim za to tudi plačujejo manjše zneske. Rezultati so nato na voljo za prodajo oglaševalskih agencijam, ki jih zanima npr. "kolikšen del moških med 25 in 35 let ima raje bureke od kebabov" ali "raje pica burek od sirovega ali mesnega". Ključna razlika med tovrstnimi anketnimi raziskavami in Googlovo rešitvijo je prav v celokupnosti vpogleda v življenje družine; vpogled tu traja 24 ur na dan in zajema prav vso internetno aktivnost, ne zgolj tisto v povezavi z nakupi. Lahko si le predstavljamo, da Knowledge Networks ne bo imel nobenih težav s prodajo zbranih podatkov. Dejstvo, da pa je zraven tudi Google s svojim tehničnim znanjem in dosegom uporabnikov, pa nas opozarja na pravo realnost njegovih storitev - if you're not paying for it, you are the product.