Google ponuja analizo vaše spletne aktivnosti

Matej Huš

29. mar 2012 ob 18:27:23

Eden izmed stranskih učinkov nove Googlove politike o zasebnosti, ki dovoljuje zlivanje in medsebojno obdelavo uporabniških podatkov iz vseh Googlovih storitev in ki je bila deležna hudih kritik zlasti v EU, je analiza spletne aktivnosti. Odslej si lahko vsak mesec ogledate, kako intenzivno in s katerimi vsebinami ste uporabljali Googlove storitve.

Kdor se prijavi v Google Account Activity, prejme vsak mesec povezavo do spletne strani, ki je zaščitena z geslom in omogoča pregled podrobne statistike. Tam bo videti, kaj se je dogajalo s količino poslani in prejetih elektronskih sporočil, katere teme so bile najpogostejše, kako pogosto in kaj smo iskali z Googlovim iskalnikom, kaj smo gledali na YouTubu, kje vse smo hodili (Google Latitude), od kod smo se prijavljali v račun itd. Slednja možnost, ki jo roko na srce Gmail že podpira, je posebej uporabna za ugotavljanje, ali nekdo hodi v naš račun. To lahko upravičeno sumimo, če prepoznamo prijavo z naprav, ki jih nimamo, ali iz držav, v katerih nismo bili.

Google sčasoma načrtuje, da bo dodal podpore za prav vse lastne storitve. Nekaj podobnega sicer Google že ima, in sicer Dashbord. Account Activity pa prinaša podrobnejši pregled in več podatkov. Tako dobimo tudi bežen vtis, kaj vse si Google o nas zapomni - v resnici seveda mnogo več, kot prikazuje tod.