Facebook delil osebne podatke z več kot 150 podjetji

Matej Huš

19. dec 2018 ob 21:09:13

Skorajda ne mine teden, da ne bi poročali o novih razkritjih, kako malomarno je Facebook ravnal z osebnimi podatki svojih uporabnikov. To pot je The New York Times pridobil dokumente iz leta 2017, ki dokazujejo, da je imelo več kot 150 različnih podjetij dostop do osebnih podatkov uporabnikov. Med njimi najdemo tudi Microsoft, Netflix, Spotify, Amazon in Yahoo. Facebook je ta podjetja obravnaval kot partnerje, zato jih je domala izvzel iz pravil o zasebnosti.

V praksi je to pomenilo, da je imel na primer Microsoftov iskalnik Bing dostop do vseh prijateljev uporabnikov, četudi ti vidnosti niso dovolili. Spotify, Netflix in Royal Bank of Canada so imeli na primer možnost prebiranja, pisanja in brisanja zasebnih sporočil uporabnikom, če je uporabnik povezal profil na Facebooku s profili pri teh podjetjih. Amazon je videl imela prijateljev in njihove kontaktne podatke, četudi tega nismo dovolili, Apple pa je imel dostop tudi do koledarja. Posebej žgoče je vprašanje ruskega Yandexa, ki je tudi imel dostop do uporabniških imen (user ID).

Večinoma gre za stara partnerstva iz leta 2009 in 2010, ko je Facebook šele nastajal, a ta partnerstva so ostala aktivna vse do danes. Facebookov tiskovni predstavnik je dejal, da sklepajo različna partnerstva z večjimi tehnološkimi in medijskimi podjetji iz različnih razlogov. Zatrdil je, da ima Facebook sistem nadzora, ki preprečuje zlorabo teh podatkov pri partnerjih. O tem mnogi upravičeno dvomijo - BlackBerry, ki je tudi takšen partner, je dejal, da Facebook še nikoli ni preverjal, kaj počno z dostopnimi podatki.

Facebook ima trenutno 2,2 milijarde uporabnikov. Deljenje podatkov je bilo koristno za vse vpletene. Facebook je dobival nove uporabnike, partnerji pa dodatne funkcije, zaradi katerih so bili njihovi izdelki konkurenčnejši. Facebook priznava le, da nekaterih partnerstev ni primerno upravljal. Potrdil je, da so nekatera podjetja obdržala dostop do podatkov še dolgo potem, ko so ukinila storitve, zaradi katerih so jih potrebovala.