Na Facebooku še vedno dostopne pred štirimi leti izbrisane fotografije

Matej Huš

7. feb 2012 ob 01:30:16

Ponovno se dokazuje, da je potrebno biti pri objavljanju podatkov na internetu sila pazljiv, saj internet ne pozablja. Prav tako pa ne pozablja niti Facebook, četudi to od njega izrecno zahtevamo. Leta 2009 smo pisali o slikah, ki jih uporabnik izbriše s Facebooka, a so po poldrugem letu s poznavanjem neposrednega naslova še vedno dostopne. Leta 2012 se ni spremenilo nič, ugotavlja Ars Technica. Facebook se že tri leta ukvarja s problemom sprotnega in pravočasnega brisanja slik, a rešitve še vedno ni.

Facebookov predstavnik za stike z javnostmi Frederic Wolens je v petek v elektronskem sporočilu priznal, da "starejši sistemi za nalaganje slik niso vedno odstranili izbrisanih slik v razumnem času". Dodal je, da trenutno pripravljajo prenovljen sistem, ki bo omogočal hitro odstranjevanje izbrisanih slik. Toda dokler to ni urejeno, stare slike ostajajo v vicah, kjer jih je z direktnim naslovom še vedno mogoče videti. Na ArsTehnici so preverili dostopnost slike, ki je bila izbrisana maja 2008, in presenečeno ugotovili, da jo je leta 2012 s poznavanjem naslova še vedno mogoče videti.

Zanimivo je, da je Facebook (očitno ročno) odstranil slike, s katerimi je ArsTechnica to testirala, a vse ostale stare slike drugih uporabnikov so ostale nedotaknjene. Facebook zatrjuje, da je rešitev že praktično dokončana in da bo po njeni implementaciji sistem samodejno odstranjeval pobrisane slike po največ 45 dneh. Do takrat pa na njihovih strežniki za nedoločen čas ostajajo vse naložene fotografije, četudi smo jih pobrisali sekundo po objavi.