Android 2.3.3 prihaja na oba Nexusa, konec povezovanja imenika s Facebookom

Primož Resman

24. feb 2011 ob 08:03:50

Drugi manjši popravek Gingerbreada, Android 2.3.3, je po FroYu končno prinesel večjo nadgradnjo na prvi Googlov telefon, Nexus One. Obenem je ista različica na nekoliko novejši Nexus S prinesla izboljšano podporo NFC-ju (poleg branja oznak je po novem možno še zapisovanje podatkov na oznake oz. na druge mobilne telefone s podporo NFC-ju) ter popravke za spontane ponovne zagone. Oba mobilna telefona dobita še podporo Googlovemu video kodeku VP8, saj je Android 2.3.3 prva različica s to podporo.

A z izboljšavami pride še ena izmed večjih pomanjkljivosti, saj je Google uradni aplikaciji Facebook onemogočil združevanje kontaktnih podatkov s Facebooka s kontakti, ki se nahajajo na Googlovih strežnikih. Ta omejitev zaenkrat velja le za Nexus S ter za morebitne bodoče Googlove mobilne telefone, odstranitev funkcionalnosti pa pomeni, da ne bo več mogoče prebrati slike, manjkajočih naslovov za elektronsko pošto, rojstnih dni in ostalih podatkov, ki jih ima kontakt objavljene na Facebooku ter te podatke združiti s kontaktnimi podatki iste osebe, ki jih imajo uporabniki shranjene na GMailu.

Odločitev za to so pri Googlu sprejeli, ker podatkov s Facebooka pravzaprav ni mogoče prenesti na telefon, torej v primeru odstranitve aplikacije Facebook uporabniki zgubijo velik delež informacije. Da se to slučajno ne bi zgodilo, so v najnovejšem Gingerbreadu enostavno odstranili možnost združevanja kontaktov, še vedno pa je mogoče po kontaktnih informacijah svojih prijateljev na Facebooku mogoče brskati iz aplikacije same. Ostali mobilni telefoni ter Nexus One, ki je bil pravzaprav prvi s podporo združevanju kontaktov, bodo funkcionalnost še vedno podpirali. Slednji predvsem zato, ker je imel aplikacijo za Facebook naloženo že ob izidu, torej pri Googlu menijo, da je to ena izmed funkcionalnosti, ki jo uporabniki pričakujejo. Nexus S je npr. izšel brez nameščene aplikacije za Facebook (le-ta je še vedno dostopna na Android Market). Google sicer pravi, da se pri Facebooku zlahka odločijo uporabiti uradni API za upravljanje s kontakti, a je po drugi strani Google sprva sam dodal podporo združevanju podatkov kontaktov.