Pazljivo pri brisanju slik s Facebooka in MySpacea

Matej Huš

5. jul 2009 ob 17:11:58

Z razmahom strani za socialno mreženje, izmed katerih sta najprepoznavnejši Facebook in MySpace, se vedno glasnejši tudi tisti, ki svarijo pred nepremišljenim razgaljanjem osebnih podatkov na spletu. Pravijo, da se njihovo deljenje utegne vrniti kot bumerang. Na Ars Technici jih je zanimalo, ali izbrisane slike s teh omrežij resnično potujejo neposredno v digitalna nebesa ali pa se nemara zadržijo v vicah ali kar v tostranstvu. Rezultati so kar strašljivi.

Test so začeli 21. maja 2009, ko s štirih najpriljubljenejših strani - Flickrja, Twitterja, MySpacea in Facebooka izbrisali svoje slike. Najbolj poslušna sta prva dva, saj sta zahtevo izpolnila v sekundah. Neposredne povezave (direct links) nanje so bile hipoma mrtve. Facebook in MySpace pa imata svoje muhe. Kljub enaki proceduri so slike na teh dveh portalih prek neposrednih povezav še vedno dostopne, in to več kot 14 dni po izbrisu. Za izjavi so tako zaprosili še upravljavce strani.

V MySpaceu so jim zatrdili, da jemljejo varnost in zasebnost svojih uporabnikov zelo resno, zato nemudoma izbrišejo vsebine, ki jih uporabnike označijo za brisanje. Dodali so, da se zavedajo, da lahko traja dlje, da slike resnično izginejo tudi s strežnikov podizvajalcev, a na težavi aktivno delajo. Facebook je odgovoril podobno, le da je pri tem eksplicitno poudaril, da izbrisana vsebina, kljub temu da lahko v obliki varnostnih kopij vztraja na strežnikih še nekaj časa, ni več dostopna niti z neposrednimi povezavami, kar je očitna laž.