Irska preiskuje Facebook

Matej Huš

23. okt 2011 ob 05:48:53

Irski komisar za zaščito osebnih podatkov, ki opravlja podobno funkcijo kot naša informacijska pooblaščenka, bo prihodnji teden izvedel svojo prvo preiskavo Facebooka. Podlaga zanjo je pritožba avstrijskega študenta prava Maxa Schremsa, ki je na Irsko posredoval 22 ločenih pritožb zoper Facebook. Na Irsko jih je poslal, ker je v Facebooku irska podružnica zadolžena za evropski trg.

Schrems se je letos udeležil programa študentske izmenjave na Univerzi Santa Clara v Kaliforniji, kjer je imel predavanje tudi nekdo iz Facebooka. Tam je izvedel, da lahko od Facebooka zahteva izpis vseh informacij, ki so jih o njem zbrali, in to je tudi storil. Junija je prejel zgoščenko s podatki (cenzurirana verzija je dosegljiva na spletu), ki so ga osupnili. Ugotovil je, da Facebook še vedno hrani pobrisana sporočila, slike njegovih prijateljev, s katerih se je odznačil (problematično je, da so še vedno povezane z njegovim profilom), vse dogodke, ki se jih je udeležil ali pa celo nanje ni odgovoril, podatke o vseh dregljajih, izbrisane osnutke nikoli poslanih sporočil, koga ni sprejel za prijatelja, koga je odstranil itn.

Facebooku sedaj grozi globa v višini 100.000 evrov, kar je v primerjavi z njegovimi prihodki in dobičkom smešno malo. V podjetju so se na pritožbo odzvali z besedami, da so Schremsu v skladu z zakonom posredovali zahtevane podatke. Schrems medtem na svoji strani trdi, da Facebook zbira in hrani množico podatkov in da jih uporabnikom na zahtevo posreduje le majhen del.

To pa lahko storite tudi sami. V meniju nastavitve v profilu Facebooka je možnost prenosa vseh osebnih podatkov. Po izbiri te možnost je treba malo počakati, da Facebook zgenerira arhivsko datoteko z vsemi podatki, nato pa jo lahko prenesete. Prav tako lahko to zahtevate v fizični obliki, za kar pa je zanimanje ogromno in Facebook se spopada z velikimi zamudami.