BTjunkie prostovoljno prenehal obratovati

Matej Huš

6. feb 2012 ob 16:31:17

Včeraj je prenehal obratovati BTjunkie, ki je bil ena izmed najbolj priljubljenih spletnih strani za izmenjavo datotek torrent. Namesto znane vsebine je na njihovi strani mogoče zaslediti le obvestilo, da so se po sedmih letih delovanja odločili prostovoljno zapreti stran in posvetiti drugim projektom.

Čeprav je BTjunkie omogočal masovno kršenje avtorskih pravic, stran ni bila nikoli tarča v pravnih postopkih. MPAA in RIAA sta jo sicer označili kot kršiteljico (rogue) in nanjo pretkano začeli nalagati lažne datoteke, Google pa jo je cenzuriral v svoji funkciji Samodokončaj, a to je bilo tudi vse, kar se je strani zgodilo. Nadnjo se nikoli niso spravile pravne ekipe cehovskih organizacij založnikov niti je niso po uradni dolžnosti preganjali ameriški organi pregona.

Vodstvo strani ni navedlo razlogov za svojo odločitev, ni pa pretirano špekulirati, da gre za povezavo z nedavno represijo, kar je v intervjuju za TorrentFreak posredno potrdil tudi upravljavec strani. FBI je namreč pretekli mesec dosegel zaprtje Megauploada in aretacijo upravljavca strani, medtem ko je FileSonic nekaj dni kasneje kar sam zaprl duri. Omenjeni strani sta nudili gostovanje datotek, medtem ko je BTjunkie nudil le povezave do kazalnikov torrent, a vzporednice obstajajo. Še bolj izrazite pa so tiste s stranjo The Pirate Bay, ki se kot saga vleče že več let. Stran bi bila morala biti že ničkolikorat zaprta, upravljavci so bili že zdavnaj pravnomočno obsojeni, a je stran še vedno delujoča.