Zaprtje Megauploada povečalo internetno prodajo filmov

Matej Huš

11. mar 2013 ob 19:50:06

Pred nami je vest, ki bo razveselila založbe in cehovske organizacije. Raziskava, ki so jo opravili znanstveniki s Carneige Mellon University in Wellesley Collegea, je pokazala, da je lansko zaprtje strani Megaupload in njene sestrske Megavideo povečalo prihodke hollywoodskih studiev. Pod lupo so sicer vzeli le dva, a so rezultate posplošili na širšo populacijo. Raziskave finančno ni podprla MPAA ali kateri izmed filmskih studiev.

Ugotovili so, da so bili prihodki studiev za šest do 10 odstotkov višji (7-10 odstotkov več prodaj in 4-7 odstotkov več izposoj), kot bi bili brez prenehanja delovanja omenjenih strani. Rezultati temeljijo na podatkih, ki sta jih o digitalnih nakupih po januarju 2012 predložila studia sama, njunih imen pa niso razkrili. Analizirali so le spletno prodajo in izposojo, niso pa v obzir vzeli prodaje DVD-jev ali obiska v kinematografih, ker bi bilo ta učinka precej teže nedvoumno pripisati zaprtju ilegalnih strani. Podatki zajemajo ZDA in 12 drugih razvitih držav in so skladi v vseh državah in za oba studia, zato so jih upali generalizirati.

Raziskovalci pravijo, da ni mogoče reči, ali bo učinek trajen. Zaprtje Megauploada in Megavidea je nekatere redne uporabnike odrezalo od vira ilegalnih vsebin, zato so se nekateri preusmerili k legalnim virom. Ali bodo pri tem vztrajali ali pa bodo našli nove ilegalne vire, ni mogoče zatrdno napovedati.

Zanimivo je raziskavo primerjati z nasprotnimi ugotovitvami, ki so jih lani novembra objavili raziskovalci evropskih univerz. Resnica je bržkone nekje vmes.