Google razširil mehko cenzuro piratskih pojmov

Matej Huš

26. nov 2011 ob 14:12:38

Google je januarja začel izvajati tako imenovano mehko cenzuro piratskih ključnih besed, ko so iz predlogov za samodokončanje iskalnega gesla (AutoComplete) in letečega predogleda zadetkov (Instant Search) odstranili izpeljanke besed torrent, nekaterih odjemalcev za ta protokol in imena spletnih storitev, kjer je mogoče gostiti datoteke (RapidShare, Megaupload). Čeprav dejanski zadetki pri iskanju niso bili nikakor spremenjeni ali cenzurirani, je imel filter opazen učinek. Število iskanj po ključni besedi bittorrent in sorodnih se je izrazito zmanjšalo. Prenagljeno bi bilo trditi, da se je zaradi tega zmanjšala tudi stopnja piratstva, saj kdor ve, kaj išče, to tudi najde, a rezultati so vsekakor opazni.

Google se je zato odločil, da mehko filtriranje piratskih ključnih besed še razširi. Sedaj so na črnem seznamu praktično vse spletne strani, kjer se izmenjujejo datoteke torrent, in to z vsemi izpeljankami iz svojega imena. Tako je samodokončanje onemogočeno za the pirate bay, piratebay, thepiratebay ipd. Dodanih je cel kup novih strani, recimo 4shared, filesonic in fileserve, ki delujejo kot data lockerji za uporabnike, a kaj ko ti tja množično nalagajo tudi avtorsko zaščitene vsebine z namenom razpečevanja.

Kot je za TorrentFreak že ob obelodanitvi januarskih rezultatov povedal Mistique Cano iz Googla, ni enega samega načina, kako bi lahko izkoreninili piratstvo, ampak gre za sovpliv več ukrepov. Omenjena mehka cenzura je zgolj eden izmed njih, ki bo bržkone ustavila ali vsaj upočasnila tiste manj vešče uporabnike interneta. Sami rezultati iskanja za zdaj ostajajo necenzurirani.