Novosti v prihajajočem Ubuntu 12.04

Mandi

10. nov 2011 ob 19:20:11

Naslednjo pomlad izide Ubuntu 12.04 Precise Pangolin ("natančni luskavec"), ki bo kot LTS (long-term support) različica z nami kar pet let, tokrat tudi za desktop okolja. Prinaša številne pomembne in hkrati kontroverzne novosti, zato ji je vredno posvetiti nekaj besed.

Prvič, namestitvena slika operacijskega sistema bo tokrat velika vsaj 750MB, kar več ne bo mogoče stlačiti na CD nosilce. Ubuntu bomo zato nameščali z DVD-jev ali še raje USB ploščic, oziroma kot nadgradnjo s prejšnje različice.

Privzeta različica bo 64-bitna, še vedno pa se bo mogoče doklikati do stare 32-bitne različice. Jedro bo 3.2, kar je kar malo strašljivo v primerjavi z zgodovinskimi izkušnjami, ko so med zaporednimi minor različicami minila 3 do 4 leta, ne 6 mesecev. Močno mislijo izboljšati tudi podporo za arhitekturo ARM.

Glasbeni predvajalnik Banshee in karkoli vezanega na Mono bo letelo ven iz privzete nastavitve. Pogovori v zvezi s tem sicer še potekajo.

Kar se tiče grafičnega vmesnika, bodo vse sile uperili v Unity. Shuttlewort je v otvoritvenem govoru pozval razvijalce, naj čimveč časa namenijo za izboljšavo vmesnika, kot tudi za izdelavo njegove mobilne različice za tablice in pametne telefone, tam do leta 2014 (Ubuntu 14.04). Grafični strežnik Wayland bo na voljo za pokušino, a za zdaj še vedno ostajajo pri X.Org + Mesa. Še bolj pomembna je obljuba petletne podpore za vse grafične gonilnike zanju, se pravi, poskrbeli bodo za backportanje vseh novih (odprtokodnih?) gonilnikov v pangolinove repositorije do leta 2017. To je sila veliko dela, a bo prijetno nagradilo uporabnike, ki se še spomnijo zmede z menjavo X.Org driver modela leta 2009 in slabo podporo 3d gonilnikov za starejše ATI kartice.

Večino programov še vedno pride iz kompleta GNOME, kjer bo nemalo zmede. Nekateri paketki bodo iz prihajajočega GNOME 3.4 (marec 2012), večina iz sedanjega 3.2, nekaj pa celo iz 3.0. Ključ pri tem je izogibanje vsakršne odvisnosti do window managerja Mutter, ki ga GNOME na veliko vključuje v svoj konkurenčni vmesnik GNOME Shell. Uporabniki nad tem bržčas ne bodo pretirano navdušeni.

Ampak vse to naj ne bi bilo problematično, ker računajo na možnost namestitve obilice kakovostnih - tudi plačljivih - programov skozi njihov Software center. Zagonski čas centra so sklestili iz 10 na 2 sekundi, močno poenostavili vmesnik in ga integrirali kot glavni vir novih programov, po viži nedavne Applove poteze z App Store za OSX. Aptitude, se pravi debianov lastni sistem za nameščanje programov, s tem dobiva bolj omejeno vlogo vira za varnostne popravke.

Priznali so zaostanke pri porabi energije in času nalaganja sistema v primerjavi z OSX oz. Windows 8, ter obljubili znatne izboljšave v prihodnjih izdajah.

Veliko besede je teklo o podpori za virtualizacijo, ki je aktualna predvsem za strežniško različico Ubunta. Bolje in hitreje naj bi tekli Xen, KVM in XLC. Njihovi razvijalci se bodo razveselili dobro dokumentiranega in stabilnega API-ja.

Za konec si je njihov community manager Jono Bacon še malo privoščil konkurenco. Prihajajoča Fedora 17 bo morda malo neposrečeno imenovana "Beefy Miracle", kar je Jono obeležil z nastopom v kostimu hot doga.