Ubuntu 11.10 nared

Mandi

14. okt 2011 ob 07:08:42

Danes, na petek štirinajsti, je na voljo sveža različica popularne GNU/Linux distribucije Ubuntu 11.10 - Oneiric Ocelot (sanjavi mali leopard). Prenos je brezplačno na voljo na Ubuntovi domači strani.

Posebej revolucionarnih novosti niti ni. Grafični vmesnik Unity, ki je v aprilski izdaji deloval še nekoliko nedokončano in hroščato, je zdaj bistveno bolj dodelan. Opazili boste prenovljen (= uporaben) alt-tab switcher in pa nov iskalni vmesnik (leče, angl. lenses), ki omogoča integracijo iskalnikov v posameznih programih - npr. glasbenem predvajalniku Banshee ali twitter klientu Gwibber - naravnost v glavni sistemski iskalnik. Zdaj boste lahko posebej hitro našli priljubljen komad, datoteko na disku ali na Google docsih, ali sinočnji tweet. Vse skupaj naj bi bilo tudi nekoliko hitrejše, za kar skrbita posodobljeni 3d vmesnik Compiz in pa knjižnica GTK 3.

Še pred Unity-jem se vam bo narisal nov prijavni vmesnik LightDM, ki zamenjuje dosedanji GDM.

Ubuntu font je dobil tudi ozko (condensed) in terminalsko (fixed) različico.

Ubuntu software center, njihova različica trgovine z aplikacijami, je po relativno slabem sprejemu v desetpikaštirki dobila svež izgled. Ikone so večje, dodatni programi pa lepše razporejeni v kategorije. Veliko uporabnikov je aplikacijo spregledalo v dobro sistemskega upravitelja paketov (Synaptic), zato so tega ga preprosto odstranili.

Srček je Linux jedro 3.0, med aplikacijami pa najdemo sveži firefox 7, thunderbird 5 (ki je zdaj tudi privzeti e-poštni odjemalec), posodobljeni twitter klient Gwibber, zdaj integriran v vse pore sistema, in pa Gnome 3.2, če si ga želite.

Ubuntu je s tem sveža, moderna in lična GNU/Linux distribucija, namenjena zlasti za osebno uporabo. Priporočamo. Namestite ga lahko s CD/DVD ploščka, USB palčice, namesto ali ob boku obstoječega operacijskega sistema. Če rabite pomoč, ste danes proti večeru vabljeni v ljubljansko Kiberpipo, kjer bo (po precej letih) potekal tudi čisto pravi Linux install party.