YouTube začel preganjati blokado oglasov, na Irskem že pritožbe

Matej Huš

27. okt 2023 ob 12:41:52

Google je v YouTubu začel aktivno preprečevati delovanje orodij za blokiranje oglasov. Uporabniki širom Evrope so začeli dobivati opozorila, da naj se bodisi vpišejo v plačljivi YouTube Premium bodisi izklopijo blokiranje oglasov, sicer si videoposnetkov ne bodo mogli več ogledovati. Gre za eno večjih sprememb, saj je bil YouTube doslej kljub številnim oglasom do blokiranja prizanesljiv.

Nato je Google 16. oktobra posodobil pogoje uporabe, v katere so izrecno zapisali, da blokiranje oglasov predstavlja kršitev teh pogojev. Mehanizme za preverjanje, ali uporabniki blokirajo oglasi, YouTube v omejenem obsegu preizkuša že od maja. To YouTube stori s skripto, ki se spremeni vsaj dvakrat dnevno, in preveri nastavitve v uporabnikovem brskalniku. To pa bi utegnilo biti v nasprotju z evropsko zakonodajo.

Borec za pravico do zasebnosti Alexander Hanff je pri irskem informacijskem pooblaščencu vložil prijavo zoper Google. Trdi, da YouTube uporablja kodo v JavaScriptu, za poganjanje katere na uporabnikovi infrastrukturi uporabnik ni dal dovoljenja. Koda tehnično ni nujna za delovanje storitve YouTube, zato zanjo izjeme ne veljajo in bi moral Google pridobiti privoljenje uporabnikov za njeno uporabo. Evropska komisija je v mnenju, ki ga je poslala Hanffu, izrazila podporo njegovemu tolmačenju zakonodaje. Tudi irski informacijski pooblaščenec je presodil, da je preveritev smiselna, zato je Google že zaprosil za dodatne informacije o implementaciji. Ali bodo Irci sprožili uradno preiskavo, še ni znano.