FTC začenja uradno protimonopolno preiskavo Googla

Matej Huš

24. jun 2011 ob 16:16:47

EU je lani novembra začela preiskavo Googla zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na področju spletnega iskanja. Preiskujejo, ali je Google zlorabil prevladujoč položaj, da je konkurenčne bolj specializirane storitve (denimo primerjalnike cen) postavil v rezultatih nižje, kot bi bilo normalno.

Preiskavo Googla je začela tudi ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC), ki bo preverila, ali je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu spletnega oglaševanja. Preverjali bodo, ali Google nepošteno preusmerja uporabnike na svoje rastoče omrežje. Mnoga podjetja se namreč pritožujejo, da Google svoje storitve v iskalnih rezultatih na njihov račun postavi previsoko in da samovoljno določa ceno oglasov in s tem uspeh ali propad podjetij. K temu dodajajo še obtožbe o uporabi vsebin drugih strani brez dovoljenja, zavajajoče prikazovanje zadetkov ob iskanju in prevzemanje nevarnih konkurentov v specializiranih področjih.

FTC naj bi uradno Googlu uradno obvestil sodni poziv o preiskavi v prihodnjih dneh. Google vse obtožbe zavrača in trdi, da gre zgolj za obupane poizkuse podjetij, od katerih je Google boljši.

Vsekakor gre za najresnejši problem z regulatorji trga, ki ga ima Google v ZDA. Že nekajkrat so bili sicer pod drobnogledom, a so vsakokrat preiskovali zgolj točno določene transakcije oziroma prevzeme. Sedaj bo FTC, ki mu je pravosodno ministrstvo (ki tudi skrbi za izvajanje protimonopolne zakondaje) odstopilo postopek, preiskal celoten Googlov ekosistem. Proces po podobne velikosti, kot je bila znana preiskava Microsofta v 90. letih, zaradi katere se je podjetje skoraj moralo razdeliti v dva dela.