Francoska policija s prehodom na Linux prihranila 50 milijonov EUR

Matej Kovačič

13. mar 2009 ob 00:01:50

Kot poročajo na ArsTechici je francoska policija, ki se je leta 2004 odločila za prehod na Linux prihranila že 50 milijonov EUR.

Prehod so začeli leta 2005 in najprej so MS Office nadomestili z OpenOffice.org. Sledila je zamenjava še ostale programske opreme, vključno z brskalnikom Firefox in odjemalcem e-pošte Thunderbird.

Potem je leta 2006 prišla Vista in francoska policija se je namesto na Visto raje odločila migrirati na Ubuntu. Razlog za migracijo je bila ocena, da jim prehod na Visto ne bo prinesel bistvenih prednosti, poleg tega pa jim je Microsoft povedal, da bi bilo za prehod potrebno izobraževanje uporabnikov.

Francoska policija je tako izvedla testni prehod na Ubuntu. Za začetek so prehod izvedli na 5.000 delovnih postajah, prehod sam pa je bil zelo enostaven. Do konca leta načrtujejo še prehod 15.000 delovnih postaj do leta 2015 pa nameravajo Linux namestiti na vseh 90.000 računalnikih. Ugotavljajo, da ima Linux številne prednosti, med drugim tudi enostavnejšo oddaljeno administracijo in boljše delo z odprtimi standardi.

Po besedah predstavnika francoske žandarmerije Xavierja Guimarda so s prehodom uspeli znižati stroške za 70 odstotkov, oziroma povedano drugače - prihranili so celih 50 milijonov EUR. Ob tem pa niso naleteli na kakšne večje težave. Ali kot je izjavil Guimard: "Prehod iz Xp na Ubuntu se je izkazal za zelo enostavnega. Dve največji razliki sta ikone in igre. Igre niso naša prioriteta.".

Slovenska policija pa še vedno ostaja - slovenska.