Japonska razvija dobri virus

Matej Huš

4. jan 2012 ob 22:02:00

Japonski časnik Yomiuri Shimbun poroča o zanimivem načinu boja proti računalniškim napadom, ki ga je ubrala japonska vlada. Odločili so se, da bodo uporabili dobri virus, ki bo odkril okužbe oziroma vektorje napada in jih onesposobil brez posredovanja uporabnika računalnika.

Projekt se je začel leta 2008, ko so Fujitsu izbrali za pogodbenega partnerja. Inštitut za tehnološke raziskave in razvoj pri japonskem Ministrstvu za obrambo je Fujitsuju kot podizvajalcu predal 178 milijonov jenov (1,8 milijona evrov) vreden projekt, v sklopu katerega so razvili dobronamerni virus ter sistem za opazovanje in analizo internetnih napadov.

Razviti virus namreč zazna internetne napade in sledi viru napada. Pri tem se vsakokrat samodejno ugnezdi na računalnik, od koder napad prihaja, in tako počasi pripleza do prvotnega izvora napada. Na vseh računalnikih zlobno programsko opremo, ki izvaja napad, onemogoči. Namenjen je predvsem odkrivanju in onemogočanju napadov DDoS, uporaben pa je tudi pri nekaterih drugih, so pokazali testi v zaprtih omrežjih. Fujitsu razvoja uradno ne komentira, saj gre za poslovno skrivnost.

Pri tem pa mora Japonska naprej posodobiti svojo zakonodajo. Da obstojijo programska orodja za internetne računalniške napade, ni nobena skrivnost. Prav tako je znano, da jih uporabljata vsaj Kitajska v svojih napadih in ZDA, hekerske oddelke pa gradijo tudi druge evropske države (npr. Nemčija). Stuxnet pa naj bi bil delo izraelsko-ameriške naveze, če naštejemo le nekaj primerov, ki kažejo na vsesplošno razširjenost internetnega vojskovanja. Japonska v svoji zakonodaji ne predvideva uporabe računalniških orožij proti tretjim stranem, zaradi česar naj bi obrambno in zunanje ministrstvo že začeli iskati rešitve. Uradno stališče japonskega zunanjega ministrstva ostaja, da razviti virus ne bo namenjen napadom, ampak zgolj interni uporabi pri diagnostiki vstopnega mesta za napad na vladne in vojaške računalnike. Kljub temu so strokovnjaki zelo skeptični, saj je povsem isto funkcionalnost mogoče doseči brez virusne narave protistrupa, virulentnost sicer dobronamernega programa pa utegne povzročiti obilico nevšečnosti.