Kartični računalnik Raspberry Pi prihodnji mesec

Matej Huš

30. dec 2011 ob 12:18:50

Računalnik Raspberry Pi za 15 funtov, ki ga gradi skupina britanskih razvijalcev, bo prihodnji mesec končan in na voljo na trgovskih policah. Gre za računalnik v velikosti kreditne kartice, ki se priključni neposredno na televizor in tipkovnico.

Kot je ekipa razkrila na svoji spletni strani, je računalnik praktično že končan. Meril bo 85,60 x 53,98 x 17 milimetrov, čez ploščico pa bodo moleli le priključki in mesto za kartico SD. Tehta 45 gramov in ima priključke za avdio izhod, micro-USB napajanje (podpira tudi delovanje s štirih baterij AA), vhod USB 2.0, grafična izhoda HDMI in RCA ter podporo za kartice SD. Na voljo bosta dva modela. Cenejši A za 15 funtov bo imel 128 MB pomnilnika, dražji B pa 256 MB pomnilnika in priključek za ethernet. Procesor bo isti, in sicer ARM 11 s 700 MHz.

Na tem okleščenem računalniku bo tekla ena izmed distribucij Linuxa. Proizvajalci bodo neposredno podprli Debian, Fedoro in ArchLinux, brez dvoma pa lahko z nekaj modifikacij nanj spravite katerokoli verzijo Linuxa. Kartice s prednaloženimi in prednastavljenimi omenjenimi distribucijami bodo naprodaj.