Računalnik za 15 funtov

Matej Huš

7. maj 2011 ob 00:20:04

David Braben in nekaj sodelavcev je v Veliki Britaniji razvilo računalnik, ki po zunanjem videzu spominja na odslužene ostanke iz servisa elektronike, a videz vara. Predstavili so projekt Raspberry Pi, ki na majhnem integriranem vezju skriva delujoč računalnik. Na enem koncu ima USB-priključek za tipkovnico, na drugem HDMI-izhod za zaslon, poganja pa ga procesor ARM.

Vanj o stlačili procesor ARM11 s 700 MHz, 128 MB pomnilnika in dovolj zmogljivo grafiko za OpenGL ES 2.0, ki zmore ločljivost 1080p. Na njem kakopak tečejo distribucije Linuxa, še najraje Ubuntu. Cena: malenkost, 15 funtov.

Računalnik bo omogočal brskanje po spletu, poganjanje pisarniških aplikacij in programiranje, kar je tudi glavni cilj. V Veliki Britaniji jih bo namreč delila Raspberry Pi Foundation, ki želi vzpodbuditi ponovno zanimanje za računalniško znanost. Braben namreč pravi, da dandanes pouk informatike obsega mehanična znanja urejanja besedila, brskanja po spletu, izdelave preglednic itn., ki jih primerja z učenjem slepega tipkanja pred 20 leti. Resda je to uporabno za pisarniško službo, ni pa to za učenje računalniške znanosti in odstiranje delovanja računalnika v podrobnosti.