Raspberry Pi podira rekorde, nove težave v proizvodnji

Matej Huš

9. mar 2012 ob 20:18:42

Prodaja kartičnega računalnika Raspberry Pi, ki so ga razvili Britanci in je s ceno 35 dolarjev za verzijo B pravi hit, je doživela še nekaj nevšečnosti. Raspberry Pi je izšel 20. februarja, čeprav bi bil moral biti nared že januarja; tedaj je kitajski proizvajalec naročil napačen kvarčni kristal, zato je bila proizvodnja zamaknjena za dobre tri tedne. Sedaj pa so naleteli na naslednjo težavo, saj so na računalnik pricinili napačen priključek za ethernet.

Kot pišejo na blogu razvijalci, je razlika na prvi pogled neznatna, a žal uničujoča za delovanje mrežnega priključka. Kitajski proizvajalec je uporabil priključek, ki nima integriranih feritnih jeder, zato ni uporaben za želeni namen. Napaka je po zagotovilih proizvajalca zgolj manjša nevšečnost, saj so medtem že dobili prave priključke in jih začeli zamenjevati, a vse skupaj po nepotrebnem podaljšuje dobavni rok. Zamuda v prvi pošiljki 10.000 raspberryjev pi bo minimalna, več problemov pa bo z nadaljnjimi, saj bo potrebno zagotoviti nove priključke. Vse dobavne pogodbe so namreč sklenjene za stare, ki jih je v skladišču dobesedno na tone, sedaj pa bo potrebno zagotoviti zadostno količino novih, kar terja nov cikel pogajanja in dogovarjanja s podizvajalci. Model A, ki nima priključka za mrežo, bo na voljo pozneje.

Raspberry Pi je medtem postal takšen hit, da ponudba še zdaleč ne dohaja povpraševanja. Takoj po začetku prodaje so se strežniki dveh podjetij, ki so ga prodajala, zaradi navala sesuli. Vsa tri podjetja, ki so distribuirala začetne primerke, so zalogo prodala že zdavnaj. Novi kupci sploh ne morejo več oddati obvezujočega naročila, ampak zgolj pošljejo povpraševanje. Dobavni rok za nova naročila je maja ali kasneje.

Nared pa je tudi že distribucija Linuxa Pi Fedora Remix, ki je predelana Fedora ARM za optimalno delovanje na Raspberryju Pi.